Zbog pojave omikrona u SAD-u: Cijene dionica na Vol Stritu oštro pale

02.12.2021. | 08:18

Na Vol stritu su cijene dionica oštro pale jer su ulagače zabrinuli komentari predsjednika američke centralne banke o inflaciji, kao i prvi slučaj omikron varijante korone u SAD-u.

Dov Džons oslabio je 461 bod ili 1,34 posto, na 34.022 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,18 posto, na 4.513 bodova, a Nasdaq indeks 1,83 posto, na 15.254 boda.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi snažno porasli, pa je S&P 500 u jednom trenutku bio u plusu 1,9 posto. Ali, u drugom dijelu trgovanja indeksi su izgubili sve te dobitke i zabilježili oštar pad drugi dan zaredom.

Ulagači u strahu od zatvaranja ekonomije

Ulagače je pokolebala vijest o prvom slučaju zaraze omikron varijantom korone u SAD-u kod osobe koja je došla iz Južnoafričke Republike.

Iako doktori iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje pooštravaju granične kontrole.

Varijanta virusa omikron mogla bi biti zaraznija od prethodnih i otporna na sadašnje vakcine, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja ekonomije, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

“Pokušali smo u srijedu kupovati, nakon oštrog pada cijena dionica dan prije, no nakon vijesti o omikronu u SAD-u tržište je ostalo bez vjetra u jedrima”, kaže Kris Zakareli, direktor u kompaniji Independent Advisor Alliance.

Problemi s inflacijom

Ulagače je dodatno pokolebao predsjednik američke centralne banke Džerom Povel, koji je u drugom danu izvještavanja Kongresa o ekonomskoj situaciji kazao da Fed mora biti spreman reagirati u slučaju da inflacija ne splasne u drugoj polovini iduće godine.

Vol Strit je već dan prije oštro pao nakon što je Povel naznačio da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dvije sedmice.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka duže nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

“Tržište je zabrinuto zbog dvije stvari. Zbog varijante omikron, koja bi mogla biti otporna na postojeće vakcine, i verbalno oštrijeg Povela nego što se očekivalo”, kaže Zakareli.

A na evropskim su berzama cijene dionica juče snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 posto, na 7.168 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,47 posto, na 15.472 boda, a pariški CAC 2,9 posto, na 6.881 bod.