Zbog otkaza mnogim ugostiteljima i turističkim agencijama izmakla pomoć

24.04.2021. | 09:01

Na javni poziv za dodjelu pomoći ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti stigle su 124 prijave, a poslodavci ističu da bi broj zahtjeva bio puno veći, ali je pandemija skresala prihode i mnogim radnicima otkazala ugovore o radu.

Poziv za prijavu privrednih subjekata koji su obuhvaćeni Uredbom o postupku dodjele sredstava ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja, turističkim agencijama i izvođačima umjetnosti za saniranje finansijskog gubitka zbog posljedica pandemije virusa korona za period oktobar – decembar 2020. godine zatvoren je 20. aprila, a u Ministarstvu trgovine i turizma RS u petak su naveli da očekuju da će još nekoliko prijava stići poštom.

– Zaprimljeno je 25 prijava turističkih agencija i 70 prijava ugostitelja koji pružaju uslugu smještaja – naveli su u ministarstvu.

Dodali su da će privrednim subjektima, koji ispunjavaju uslove propisane uredbom, biti uplaćeni porezi i doprinosi na platu po svakom radniku.

– Ukoliko je privredni subjekat u momentu donošenja rješenja po uredbi već uplatio poreze i doprinose za period oktobar – decembar 2020. godine ta će se uplata smatrati kao pretplata za naredni poreski period – istakli su u ministarstvu.

Podsjećaju da je uredbom propisano da pravo na pomoć ostvaruju oni koji nisu smanjili broj radnika za više od 15 odsto, poredeći broj zaposlenih 30. novembra prošle sa 29. februarom ove godine.

Osim toga, predviđeno je da se pomogne onima koji su imali pad prometa u četvrtom kvartalu prošle godine najmanje 40 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, a izmirili su poreze i doprinose na platu po svakom zaposlenom.

Ugostitelji kažu da je svaka marka pomoći dobrodošla u ovom periodu, ali da kriterijume mnogi ne ispunjavaju jer su morali smanjivati broj radnika da ne bi morali staviti ključ u bravu, prenosi “Glas Srpske”.

– Problem je jedino to što su kriterijumi visoki i smatram da bi se znatno više privrednika prijavilo da su uslovi bili drugačiji. Ugostitelji nisu mogli da prežive i bili su prinuđeni da otpuštaju radnike. Samo na području Banjaluke hoteli su pretrpjeli štetu koja se mjeri padom prometa i do 70 odsto – rekao je Zlatan Tatić iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” i dodao da je i u drugim lokalnim zajednicama situacija slična.

Naglasio je da je Trebinje donekle ljetos uspjelo da spasi sezonu, a samim tim i ugostitelji na tom području imali su manje gubitke, kao i Jahorina koja je imala veoma uspješnu zimsku turističku sezonu.

Za pomoć se prijavila i Turistička agencija “Hepi travel” iz Bijeljine u kojoj ističu da je pad prometa u odnosu na 2019. godinu oko 70 odsto.

– Svaka pomoć je veoma bitna jer turizam i ugostiteljstvo su najugroženiji u vrijeme pandemije. Nikada ranije nije se dogodilo da u jednom danu stane cijela planeta. Lani smo se bazirali na domaće destinacije i u avgustu djelimično Crnu Goru i to je bilo sve – rekli su u ovoj agenciji koja zapošljava deset radnika.

Procjena

U Ministarstvu trgovine i turizma RS ističu da će se procjena štete za svaki pojedinačni privredni subjekat obavljati nakon što zaprime sve prijave. Tada će biti utvrđeno i koliko prijavljenih subjekata ispunjava uslove.