Zbog neusklađenosti sa propisima EU: Njemačka obustavila sertifikaciju “Sjevernog toka 2”

13.12.2021. | 13:14

Njemački regulator je suspendovao sertifikaciju operatera gasovoda Severni tok 2 zbog neusklađenosti sa energetskim propisima Evropske unije, izjavila je danas njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok prilikom dolaska na sastanak šefova diplomatije EU u Brisel.

“Federalna agencija za energetsku mrežu obustavila je proces sertifikacije zbog zahtjeva koje propisuje evropski zakon u energetskoj oblasti, a koji nalažu razdvajanje djelatnosti i druge stvari u pogledu strukture kompanije“, odgovorila je ona na pitanje koji je organ utvrdio neusklađenost tog projekata s pravilima EU, prenosi Tas s.

Berbok je ranije, u intervjuu za tv kanal ZDF koji je emitovan u nedjelju, rekla da projekat “Sjeverni tok 2” za sada nije uspio da se uskladi sa regulativom EU i da “ne može biti odobren“.

Da bi počeo da pumpa gas, operater “Sjevernog toka 2” mora da dobije ”zeleno svjetlo” njemačkog regulatora. Sertifikacija je suspendovana jer operater gasovoda, kompanija “Sjeverni tok 2” AG sa sjedištem u Švajcarskoj mora da registruje podružnicu u Njemačkoj. Dok se to ne učini, proces sertifikacije će biti zamrznut.

Izjave kancelara Olafa Šolca o budućnosti ovog gasovoda do sada su bile veoma uzdržane, ali je upozorio da nijedna zemlja ne može da ugrožava granice druge države, aludirajući na rusko-ukrajinski sukob, inače će biti posljedica.

Berbokova, kao kopredsedavajući Zelenih, poslednjih godina je zahtijevala da se projekat zaustavi, navodi Tas s.

Ruska agencija dodaje da je ona trenutno na čelu njemačkog ministarstva inostranih poslova i napominje da spoljnopolitički kurs obično postavlja vlada kancelara, a ne Ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva je više puta isticala da je “Sjeverni tok 2” komercijalni projekat, koji se realizuje zajedno sa evropskim partnerima

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da zbunjuje to što brojne zemlje nastoje da sudbinu gasovoda vežu za politički motivisane uslove.