Zbog milionskog spora: Advokati povukli iz banjalučke UniCredit banke 250.000 KM

21.02.2022. | 17:12

Izvršni odbor Advokatske komore Republike Srpske donio je odluku da iz banjalučke UniCredit banke povuče depozite u iznosu od oko 250.000 KM, potvrđeno je Nezavisnim u Advokatskoj komori RS.

Odluka o povlačenju depozita donesena je u subotu, a razlog je taj što je UniCredit banka pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci izgubila prvostepeni spor protiv firme “Bitminer Factory” iz Gradiške i dužna joj je isplatiti 256 miliona KM.

“Odluka o povlačenju depozita je donesena zbog prijetnje koja se može desiti ukoliko presuda postane pravosnažna, jer u tom slučaju postoji opasnost da nama neće moći isplatiti sredstva koja imamo”, rekao je Aleksandar Majkalović, član Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske, dodajući da će depoziti iz UniCredit banke biti raspoređeni u druge banke.

Da je donesena odluka o povlačenju depozita iz UniCredit banke, potvrdio nam je i Savan Zec, predsjednik Izvršnog odbora Advokatske komore, ističući da je razlog spor koji je UniCredit banka izgubila pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci.

Dalibor Mrša, predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, rekao je da je odluka Izvršnog odbora o povlačenju depozita donesena iz predostrožnosti, ali i da smatra da takvim odlukama nije mjesto u javnosti, istovremeno se pitajući kako su te informacije došle u javnost.

Inače, krajem prošle godine, Okružni privredni sud u Banjaluci donio je prvostepenu presudu prema kojoj UniCredit banka kompaniji “Bitminer Factory” treba da isplati čak 256 miliona KM na ime odštete i izgubljene dobiti jer je jednostranim zatvaranjem računa ovoj firmi spriječila realizaciju milionskog projekta.

Suština spora “Bitminer Factory” iz Gradiške i UniCredit banke je u tome da je kompanija iz Gradiške imala plan da preko dvije hidrocentrale proizvodi struju, koju bi dijelom prodavala partnerskom preduzeću za rudaranje kriptovaluta, dok bi ostatak, odnosno višak električne energije koju proizvode, išao u elektroenergetsku mrežu.  Plan je bio da se za taj projekat animiraju i privuku investitori tako što bi se emitovali digitalni tokeni u zamjenu za novac, koji bi se prikupljao preko računa koji je bez ikakvih poteškoća otvoren u UniCredit banci u Banjaluci.

Prvi problemi nastali su nakon što je banka počela da vraća uplate, pravdajući se da ne može poslovati s preduzećima koja se bave kriptovalutama, jer su navodno takva pravila grupacije. S obzirom na to da je cijeli projekat bio zasnovan na blockchain tehnologiji i tzv. pametnim ugovorima, cijeli projekat je na kraju propao.

Tokom prvostepenog postupka pred Okružnim privrednim sudom BiH UniCredit banka nije uspjela dokazati da je postupala u skladu sa zakonskim propisima te da su pravila UniCredit grupacije takva da se ne posluje s klijentima koji se bave rudarenjem kriptovaluta. U svijetu je UniCredit banka poznata kao neko ko je rano usvojio blockchain tehnologije i pametne ugovore, što se može zaključiti i iz ranijih saopštenja UniCredit banke u Italiji.

Povodom spora UniCredit banke i kompanije “Bitminer Factory” juče su se oglasili i iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske, gdje kažu da je taj spor u isključivoj nadležnosti sudova te da Agencija za bankarstvo ne može komentarisati sudske presude.

“O sadržaju same presude, kako predmetne, tako ni drugih presuda, bez obzira na vrstu spora Agencija se neće oglašavati”, saopštili su juče iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

U ovoj agenciji navode da su svjesni da je iznošenje proizvoljnih komentara od strane pojedinaca dijelom posljedica nedovoljnog poznavanja rada Agencije i njenih nadležnosti kao i kompleksnosti prirode predmetnog spora.

“Agenciju je o nastanku predmetnog spora upoznao ‘Bitminer Factory’ d.o.o. Gradiška dva mjeseca nakon zatvaranja njihovog računa u banci, te je, budući da su okolnosti slučaja ukazivale na to da se spor može rješavati samo pred sudom, ‘Bitminer Factory’ d.o.o. Gradiška na sud i upućen”, saopštili su iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Oznake: Advokati, Depozit