Zbog korone građani nisu mogli da troše: Ova zemlja bilježi rekordan ekonomski kolaps

30.09.2020. | 09:40

 Velika Britanija je doživjela rekordan ekonomski kolaps u drugom kvartalu 2020. godine, dok su na snazi bile striktne mjere povodom kovida 19 zbog kojih građani nisu imali mnogo prilika da troše, ali je pad nešto manji od prvobitne procjene.

Bruto domaći proizvod umanjen je za 19,8 odsto u periodu od tri mjeseca do juna u poređenju sa prvim kvartalom. Inicijalna procjena je bila da će pad iznositi 20,4 odsto, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku.

Pad je najveći od 1955. godine, kada je započeto bilježenje ekonomskih podataka. Prema ostalim informacijama, Britanija je na putu da zabilježi najveći godišnji privredni pad od dvadesetih godina prošlog vijeka.

Britanska ekonomija već je oslabila za 2,5 odsto od januara do marta, a striktna blokada javnog i privrednog života uvedena je krajem marta. Domaćinstva su uštedjela rekordnih 29,1 odsto prihoda u drugom tromjesečju, a u prvom kvartalu taj procenat je iznosio 9,6 odsto.

U to vrijeme prihodi su bili podržani Vladinim programom za očuvanje radnih mjesta, koji ističe sljedećeg mjeseca. Britanija je registrovala najviše smrtnih slučajeva od kovida 19 u Evropi – više od 42.000.