Zbog kolektivnih ugovora o radu: “Verdi” poziva na štrajk zaposlenih u “Amazonu”

11.10.2022. | 14:07

NJemački sindikat radnika “Verdi” pozvao je danas zaposlene u devet distributivnih centara američke kompanije “Amazon” širom NJemačke da ove sedmice stupe u štrajk kako bi pokušali da izvrše pritisak na rukovodstvo za potpisivanje kolektivnih ugovora o radu.

U saopštenju se navodi da će štrajkovi početi i završiti se u različito vrijeme na nizu lokacija čime će biti otežano reagovanje kompanije.

“Štrajkovi moraju da zadaju udarac, čak i gigantima poput `Amazona`”, rekla je Monika di Silvestre, koja radi na koordinaciji obustavi rada.

“Amazon” organizuje dvodnevnu “Prijevremenu prodaju” za članove koja počinje danas a praćena je brojnim popustima.

“Amazon” je saopštio da je nakon povećanja primanja za sve zaposlene u logistici u NJemačkoj od septembra ove godine, početna plata 13 evra na sat, plus dodaci.

U NJemačkoj je podignuta minimalna plata na 12 evra na sat od 1. oktobra.

Sindikat ističe da je “Amazon” podigao plate ali je povećanje ispod aktuelne stope inflacije i kreće se od tri do sedam odsto na raznim lokacijama.

“Verdi” dodaje da su pozvali na štrajk u distrobucionim centrima “Amazona” u Dortmundu, Grabenu, Koblencu, Lajpcigu, Rejnbergu, Vernu i Vinsenu, te u dva centra u Bad Hersfeldu.

Oznake: Amazon, Štrajk