Zbog enormnog poskupljenje ogreva: Srpska razmatra zabranu izvoza peleta

31.05.2022. | 11:25

Ministrica trgovine i turizma RS Suzana Gašić rekla je danas da će Vlada RS, poput Vlade Federacije BiH, vjerovatno razmotiri zabranu izvoza peleta iz RS na strana tržišta. Ovo je ponovio i ministar Pašalić.

Razlog je enormno poskupljenje ogreva, posebno peleta u BiH, a u Narodnoj skupštini RS danas se moglo čuti da je unazad godinu dana cijena peleta narasla skoro duplo.

Gašić je istakla da osim peleta, rastu i cijene osnovnih životnih namirnica i goriva u RS, a što je posljedica svjetskih poremećaja.

Ona je podsjetila da je Vlada RS ranije donijela uredbu o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice i da se to poštuje, ali da krajnu cijenu ipak formiraju trgovci.

“Ako se ovo stanje nastavi, razmatraćemo i druge mjere”, kazala je Gašić.

Vlada FBiH juče je na prijedlog Ministarstva trgovine, prihvatila inicijativu za donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza iz BiH ogrevnog drveta i peleta do kraja godine.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić je potvrdio da se u RS razgovara i razmatra zabrana izvoza peleta i ogreva, te podsjetio da je u Srbiji zabranjen izvoz peleta i oblovine na 60 dana.

“Ne vidimo da će u skorije vrijeme doći do smanjenja cijene gotovih prozivoda – drveta, peleta ali i građe. Smatramo i da eventualnu zabranu, ograničenje ili uvođenje kvota na izvoz, treba vezati za zabranu izvoza trupaca, što će biti prijedlog iz RS prilikom glasanja na nivou BiH”, kazao je Pašalić.