Zbog ekonomskih uticaja sukoba u Ukrajini: Svaki četvrti Nijemac strahuje od gubitka posla

Gotovo četvrtina njemačkih radnika strahuje da će izgubiti posao zbog ekonomskih uticaja sukoba u Ukrajini i sankcija uvednih protiv Rusije, objavio je list Berliner Cajtung, pozivajući se na izvještaj instituta Trendens za istraživanje tržišta.

Prema rezultatima istraživanju, 23,3 posto od 1.830 anketiranih zaposlenih Nijemaca izjavilo je da se plaše da ne ostanu bez posla „zbog rata u Ukrajini“, dok je skoro polovina, preciznije 44,8 odsto, ispitanika rekla da je primorana da radi od kuće zbog visokih cijene benzina koje su rezultat rata u uzajamnih sankcija između Rusije i Zapada.

Pored toga, 49,2 procenta učesnika ankete reklo je da je pod psihičkim stresom zbog fotografija koje sa ratnog područja objavjuju mediji, a svaki drugi anketirani smatra da bi njegov poslodavac trebalo da podrži ukrajinske ratne izbjeglice, prenosi Raša tudej.

Istraživanje je pokazalo da se uticaj rata osjeća i na univerzitetima. Od 1.777 ispitanih studenata, 35 procenata je navelo da strepi za svoju profesionalnu budućnost.

Njemačka se bori s rastom troškova života, a godišnja inflacija je u maju dostigla 50-godišnji maksimum od 7,9 odsto usljed skoka globalnih cijena energije izazvanog uvođenjem sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Povjerenje njemačkih potrošača u pogledu kretanja domaće ekonomije u julu palo je na minus 27,4 poena, na najniži nivo u istoriji, dok su očekivanja za povećanje plata opala na dvadesetogodišnji minimum, na minus 33,5 poena sa minus 23,7 poena u junu, prema istraživačkoj kompaniji GfK.

Ostavite komentar: