Zbog brige oko Maskove kupovine Tvitera: Tesla juče izgubila 126 milijardi dolara vrijednosti

28.04.2022. | 08:51

Kompanija Tesla Inc izgubila je 126 milijardi dolara u vrijednosti u utorak, zbog zabrinutosti investitora da će generalni direktor kompanije Ilon Mask morati da prodaje dionice kako bi finansirao svoj udio od 21 milijarde dolara kako bi kupio Twitter za planiranih 44 milijarde, piše Rojters.

Tesla kao kompanija ne učestvuje u kupovini Twittera, ali njene dionice su na meti špekulanata pošto je Mask odbio da objavi odakle mu keš za kupovinu društvene mreže.

Dionice Tesle su u utorak pale za 12,2 odsto, što je za Maskov udio značilo pad od 21 milijarde dolara, isto koliko je odredio za svoje učešće u kupovini Twittera.

Analitičar Danijel Ajvs kaže da su se predstojeće Maskove prodaje akcija i mogućnost da mu Twitter utiče na rasuđivanje imale uticaj na dionice Tesle, prenosi Telegraf.

Ipak, nisu dionice Tesle jedine koje su bile u problemu, kad je riječ o tehnološkim kompanijama. Nasdaq je juče zatvoren na najnižem nivou još od decembra 2020, jer su investitori zabrinuti zbog usporenog globalnog rasta i agresivnijeg pristupa koji pokazuje američka Federalna rezerva.

I dionice Twittera su pale u utorak, za skoro 4 odsto. Investitori su zabrinuti da bi pad dionica Tesle, iz kojih Mask crpi veći dio svog bogatstva od 239 milijardi dolara, mogao da natjera najbogatijeg čovjeka na svijetu da preispita odluku o kupovini Twittera.

“Ako dionice Tesle nastave da padaju, to će ugroziti njegove finansije”, rekao je za Rojters analitičar Ed Moja.

Oznake: Tesla, Vrijednost