Završili besplatnu obuku: Posao za osam vozača

Zahvaljujući besplatnoj obuci koja je organizovana u Edukativnom centru Privredne komore RS osam kandidata koji su stekli zvanje profesionalnog vozača dobiće “hljeb u ruke” jer im je obezbijeđen posao u domaćim preduzećima.

Obuka je organizovana u Edukativnom centru koji postoji od decembra prošle godine, a novac za teorijski i praktični dio nastave obezbijedila je Vlada RS posredstvom Zavoda za zapošljavanje. Kandidati kojima su juče uručena uvjerenja o uspješno završenoj obuci za D kategoriju već ulaze u preduzeća i u radne knjižice ispisuju prve dane staža.

Među njima je i Banjalučanin Draženko Lazičić koji je proteklih sedam godina proveo na birou za zapošljavanje, a uskoro će sjesti za volan autobusa koji saobraća na gradskim linijama.

– Ovaj program je fenomenalno osmišljen i uspjeli smo da savladamo sve kako bismo dobili zvanje profesionalnog vozača. Nisam više na birou, dobio sam posao na neodređeno, plata je oko 800 maraka, što je sasvim solidno. Za sada nemam namjeru da odem u inostranstvo, ali nikad se ne zna šta život nosi – rekao je Lazičić koji je, kaže, buduće zanimanje izabrao nakon što je u “Glasu Srpske” pročitao oglas o obuci.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS i predsjednik Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori Srpske Dejan Mijić istakao je da je u većini preduzeća evidentan nedostatak vozača, ali i autoelektričara, kao i inženjera mašinstva.

– Tražimo zakonska rješenja kako bismo radnike u čije obrazovanje se uloži novac zadržali u domaćim preduzećima. Naše zarade još ne mogu parirati onima u EU i zato moramo raditi na povećanju plata u svim sektorima, pa tako i u saobraćaju, gdje se vidi osjetan pomak – rekao je Mijić. Dodao je da je uvjerenje koje su ovi kandidati dobili u istom rangu sa diplomom koju dobijaju učenici po završetku srednje stručne škole za zvanje vozača te da bi važile u zemljama EU, potrebna su dodatna polaganja.

Mijić je naglasio da je program koncipiran tako da su poslodavci obavezni da poslije ove obuke prime kandidate u stalni radni odnos sa obavezom da ih zadrže najmanje godinu.

– Istovremeno se potpisuje ugovor i sa kandidatima koji su obavezni da najmanje godinu provedu u tim preduzećima, a ukoliko daju otkaz, moraju da nadoknade iznos koji je uložen u njihovu obuku. Isto pravilo važi i za poslodavca ukoliko raskine ugovor – rekao je Mijić.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je u Srpskoj prepoznat nedostatak određenih zanimanja i da su pokrenute aktivnosti radi osposobljavanja kadra u skraćenom roku.

– Ova praksa treba da bude nastavljena i proširen obuhvat Edukativnog centra Privredne komore. Vlada je to prepoznala i određenim sredstvima podržala projekat – poručio je Trninić.

Direktor Edukativnog centra Dragoslav Mihajlović je kazao da je obuka obuhvatala praktični i teorijski dio, te da je ukupan fond časova bio 260.

Zanimanja

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić istakla je da Edukativni centar obezbjeđuje obuku za 11 zanimanja, među kojima su vozači, bravari, metalostrugari, operateri i programeri za CNC mašine, modelari obuće, šivači i pekari.

– Veoma je važna uvezanost privrednih društava, da identifikujemo stvarne potrebe privrede i nađemo one koji su spremni učestvovati u tom procesu i zaposliti ljude. Veliku zahvalnost dugujemo i Vladi RS koja je prepoznala našu inicijativu – rekla je Ristićeva.

 

Izvor:(Glas Srpske)

 Ostavite komentar: