Završila u stečaju zbog dugova: Prodata Fabrika reznog alata u Čačku

09.09.2023. | 12:08

Fabrika reznog alata (FRA) u Čačku, koja je u stečaju, prodata je na trećoj aukcijskoj prodaji, po početnoj cijeni od 58,8 miliona dinara, konzorcijumu koga čine čačanska kompanija Unipromet i beogradska kompanija DSD-Euroline.

Prodata su 22 fabrička objekta smještena na gradskom građevinskom zemljištu, površine 30.628 kvadrata, kao i objekat na istoj lokaciji, smješten na zemljištu, površine 3.526 kvadrata, saopštila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, prenosi Beta.

Кomisija za sprovođenje prodaje konstatovala je da je cijena po kojoj je prodata FRA za 50 odsto niža od procijenjene vrijednosti, zbog čega će se stečajni upravnik obratiti Odboru povjerilaca da se izjasni o ponudi.

Prethodna prodaja FRA proglašena je neuspiješnom jer je izlicitirana cijena od 560 miliona dinara bila manja od 50 odsto procijenjene vrijednosti.

I na toj prodaji ponudu je dao isti konzorcijum Unipromet i DSD-Euroline, ali Odbor povjerilaca fabrike u stečaju nije dao saglasnost na postignutu cijenu.

FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je Uredbom republičke vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi u avgustu 2021. godine.

Tada su 452 fabrička radnika proglašena za tehnološki višak i dobila otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

Postupak stečaja nad FRA, Privredni sud u Čačku, pokrenuo u januaru 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema povjeriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podnio plan reorganizaicje fabrike, proglašen je bankrot.

Oznake: Prodaja, Stečaj