Završeni stečajni postupci: Iz registara obrisano deset propalih firmi

20.03.2023. | 07:36

Iz portfelja Penzijskog rezervnog fonda (PREF) RS lani je iz nadležnih registara obrisano deset preduzeća, ali zaključenje stečajnih postupaka nad tim emitentima nije imalo negativno dejstvo na prošlogodišnji rezultat poslovanja PREF-a.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić dodavši da ih je poštovanje Međunarodnih računovodstvenih standarda i principa opreznosti 2021. godine primoralo da dio negativnih revalorizacionih rezervi priznaju na teret rashoda u bilansu uspjeha, pojašnjavajući da se taj otpis odnosi na preduzeća kod kojih je otvoren stečaj i gdje su očekivanja da će doći do njega.- Na kraju 2021. taj iznos bio je 1,05 miliona KM, a lani nula, jer su za sve emitente koji su brisani u toku 2022. godine, a koji su imali određenu nabavnu vrijednost, rashodi priznati u ranijim periodima te nije bilo negativnih efekata na prošlogodišnji rezultat poslovanja PREF-a – pojasnio je Grujić i dodao da je od osnivanja Fonda do sada po ovom osnovu ukupno otpisano 36 miliona KM.

On je istakao da su iz sudskog registra, Registra emitenata Komisije za hartije od vrijednosti RS, iz Centralnog registra HOV te sa Banjalučke berze lani obrisane banjalučke firme “Put”, “Cvjećar” i “Sintetik”. U nadležnim registrima više nema ni nekadašnjeg nevesinjskog preduzeća “Planinsko dobro”, zatim “KP čistoće” iz Vlasenice, “Radnika GIK” iz Srebrenice, “Grafosemberije” iz Bijeljine, kao i tri firme iz Istočnog Sarajeva “Laste”, “Klimakomerca” i “Energoinvesta rasklopne opreme”.

– Još od osnivanja učestvujemo u aktivnostima u vezi sa preduzećima, koja se nalaze u nekoj fazi stečaja ili nisu korporatizovana, pratimo i skupljamo aktuelne informacije u vezi sa njima, tako je lani brisanje svih preduzeća izvršeno na našu inicijativu – kazao je Grujić.

On je dodao da u narednom periodu očekuju brisanje iz nadležnih registara još 13 emitenata za koje su završeni stečajni postupci, a riječ je između ostalih o “Fabrici šećera” iz Bijeljine, zatim preduzeću “Bilećanka” iz Bileće, Rudniku mrkog uglja iz Maljevine, kao i “Žitoprometu Drina” iz Zvornika.

– Tih 13 emitenata još nije obrisano, jer nisu dostupna rješenja o pravosnažnosti za zaključenje tih stečajnih postupaka. Generalni utisak je da je nakon prvobitnog napretka koji je ostvaren u komunikaciji sa nadležnim institucijama, a koji se tiče efikasnog završetka procesa brisanja emitenata, u posljednjih nekoliko godina došlo do usporavanja procesa, bilo da je riječ o izdavanjima pravosnažnih rješenja od strane sudova ili o samom brisanju emitenata iz registara – rekao je Grujić.

Dodaje da su u toku prošle godine otvorena tri stečajna postupka nad emitentima iz portfelja PREF-a. U pitanju je Veterinarska stanica Bijeljina te preduzeća “Hidraulik” iz Kneževa i “Farmalend” iz Nove Topole.

Dobit

Kada je u pitanju poslovanje PREF-a Miloš Grujić navodi da je fond svake godine od osnivanja ostvarivao dobit.

– U 12 godina postojanja PREF je imao neto dobit od oko 90 miliona maraka. Takođe do sada smo isplatiti oko 63 miliona dividende u budžet – dodao je on.