Zavod za zapošljavanje RS smatra: Najviše novih zaposlenja očekuje se u Bijeljini i Prijedoru

07.06.2021. | 18:44

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske objavio je informacije o kretanjima na tržištu rada i potrebama zapošljavanja u ovoj godini, a među zanimanjima više i visoke stručne spreme prednjače ekonomisti i računovođe, inženjeri elektrotehnike, građevine i mašinstva, kao i magistri farmacije i programeri.

Ova kretanja na tržištu rada su rezultat istraživanja koje je sprovedeno uz tehničku podršku projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada” koji finansira EU.

“Prvi put nakon 11 godina ovakvo istraživanje sprovedeno je u Republici Srpskoj, a od oktobra do decembra 2020. anketirano je 978 poslodavaca”, saopšteno je iz Zavoda. U saopštenju je navedeno da trend pokazuje da će u 2021. polovina od ispitanih poslodavaca zapošljavati zbog planiranog povećanja poslovanja, te da su im, osim zvaničnih kvalifikacija, važne i druge vještine tražilaca posla.

Rukovodilac projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada” Ranko Markuš rekao je da je, iako pandemija još traje i drastično utiče na ekonomiju, prisutan optimizam kod poslodavaca.

“Njih čak više od 70 odsto očekuje rast obima poslovanja, a najviše novih zaposlenja očekuje se u Bijeljini i Prijedoru”, objasnio je Markuš. Iz Zavoda navode da je istraživanje dalo uvid, ne samo u kretanja na tržištu rada, nego i omogućilo uvid u poziciju poslodavca – šta im je važno i šta su njihovi problemi sa radnom snagom.

“Navodeći probleme prilikom zapošljavanja, osim nedovoljnog broja kandidata, te odlaska u inostranstvo, poslodavci su istakli nedostatak potrebnih kvalifikacija, stepena obrazovanja, tehničkih vještina, ili potrebnog radnog iskustva”, navedeno je u saopštenju.

Istraživanje je pokazalo i da poslodavci smatraju da tražiocima posla iz srednje škole nedostaju potrebne tehničke vještine ili vještine specifične za posao.

“Zanimljivo je da su poslodavci u istraživanju otkrili i da kandidati često nisu imali potrebne vještine koje se odnose na ličnost, stav i ponašanje, poput komunikacijske, interpersonalne, upravljanje stresom i vremenom”, istaknuto je u saopštenju.

Iz Zavoda ukazuju da, osim što polovina ispitanih poslodavaca planira zapošljavanja, trećina ih je u prilici da ponudi praksu učenicima/ama i studentima/icama gdje mogu steći dodatne vještine neophodne za brojna zanimanja. Poslodavci se, osim ličnog kontakta, u više od četrdeset odsto slučajeva koriste biroima za zapošljavanje prilikom traženja novih radnika, zbog čega je važno da Zavod unapređuje svoje analitičke kapacitete.

“Tražioci posla često gledaju samo koja se zanimanja traže u određenom trenutku, ali ovakva istraživanja upravo ukazuju na trendove na tržištu, a time omogućavaju Zavodu da u direktnoj komunikaciji sa poslodavcima planira svoje aktivnosti kako bi se prevazišle barijere sa kojima su poslodavci i tražioci posla suočeni”, navedeno je u saopštenju.

U okviru projekta Zavodu je pružena stručna podrška u prikupljanju i analizi podataka, te u povećanju vidljivosti rezultata svih biroa.

Ukupna vrijednost projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada” iznosi 1.282.500 evra bespovratnih sredstava EU, a sprovode ga konzorcijum NIRAS, GOPA i Služba za zapošljavanje Francuske u periodu od 1. septembra 2020. do 1. septembra 2022. godine.