Zaustavljeno na granici: U BiH zabranjen uvoz više od 1.500 komada pića Prajm

30.11.2023. | 16:51

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prelazu/Mjestu carinjenja (GP/MC) Rajlovac – Sarajevo danas je, zbog neispunjavanja uslova za uvoz, zabranila uvoz pošiljke 1.596 komada napitka Prajm Ajs Pop Hidrejšn porijeklom iz Velike Britanije.

Naime, kako su naveli iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, u postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na MC Rajlovac – Sarajevo, uzeti su uzorci kontrolisanog proizvoda a laboratorijskom analizom je utvrđeno da sadržaj proizvoda ne odgovara informacijama koje su date krajnjem potrošaču, uključujući podatke na deklaraciji i informacije u vezi s izbjegavanjem konzumiranja specifičnih sastojaka koji štetno djeluju na zdravlje ljudi.

„Nadalje, utvrđeno je da je uzorak nepotpuno i nepropisno deklarisan, što je u suprotnosti s članom 6. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe (“Službeni list SFRJ”, broj: 53/1991), te članovima 12., 13., 18. i 20. Zakona o hrani, te se kao takva pošiljka ne može uvesti niti staviti u promet“, saopšteno je.

Takođe, ispitani uzorak ovog pića ne odgovara članu 15. tačka 1. i članu 17., Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“ , broj 68/13).

„Shodno tome, a prema članu 26. stav 4. i 5. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, uvoz zdravstveno neispravnih namirnica i predmeta opšte upotrebe je zabranjen i naređen njihov povrat pošiljaocu, odnosno uništenje pošiljke ukoliko povrat nije moguć“, istakli su iz FUZIP.