Zatražena ocjena ustavnosti uredbe o zabrani dinara na KiM: “Povrijeđeno pravo na život”

20.02.2024. | 18:25

Advokat Vasilije Arsić podnio je danas zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti uredbe centralne banke samoproglašenog Kosova o zabrani prometa dinara u platnom prometu Kosova i Metohije.

Arsić smatra da je ta uredba protivzakonita i protivustavna jer centralna banka nema mandat da donosi te vrste odluke zato što se valuta u skladu sa ustavom samoproglašenog Kosova reguliše zakonom.

On je pojasnio da na Kosovu i Metohiji još nije donesen zakon koji reguliše valutu koja će biti u opticaju, a pritom postoji uredba Unmika koja je na snazi od 1999. godine koje regulišu da je dinar valuta koja je prihvatljiva i koja funkcioniše u platnom prometu uz neke nadoknade.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu je zatražena privremena mjera, dok ne bude donijeta odluka ustavnog suda o ocjeni ustavnosti te uredbe da se dinar kao platežno sredstvo dozvoli na Kosovu u upotrebi.

Arsić je istakao da je član 35 uredbe centralne banke na Kosovu i Metohiji ugrozio osnovna ljudska prava Ustavom zagarantovana srpskoj zajednici.

“Tom uredbom je povrijeđeno pravo na život, pravo na dostojanstvo, pravo na imovinu. Ljudi koji ostvaruju primanja iz centralne Srbije ne mogu da ostvare pravo na život zato što nemaju sredstva na život. Ne mogu da ostvare pravo na imovinu koja su stekli na osnovu plata i penzija”, rekao je Arsić za “Kosovo onlajn”.

Arsićev kolega, advokat Dragutin Nenezić, koji je takođe jedan od podnosilaca zahtjeva, rekao je da očekuje da ustavni sud stavi van snage uredbu, posebno član 35 koji je za Srbe problematičan.