Zanimljivo poređenje sa BiH: Evo kolike su plate u zemljama širom svijeta

13.05.2023. | 08:51

U godini za nama u svijetu su zabilježene rekordne stope inflacije koje su najteže pogodile najsiromašnije slojeve društva, a među njima je najviše onih koji primaju minimalne plate.

Svrha minimalne plate je da uspostavi osnovnu razinu dohotka, što bi u idealnom slučaju bilo dovoljno da osigura osnovne potrebe radnika, kao što su hrana, stanovanje, zdravstveno osiguranje… ali to danas nije slučaj u velikoj većini država svijeta.

U zemljama u kojima postoji, minimalnu platu određuje vlada, dok u nekima sindikati i poslodavci plate dogovaraju kroz kolektivne ugovore.

Istraživanje Picodija pokazuje ogromne razlike u platama od zemlje do zemlje. Dok je radniku u Nigeriji zagarantovana minimalna plata manja od 70 evra, radniku u Luksemburgu će biti isplaćeno dvije hiljade evra više.

Stopostotno povećanje

Kao odgovor na inflaciju skoro sve zemlje obuhvaćene istraživanjem podizale su vrijednost minimalne plate. Ističu se Argentina i Turska, koje su povećale svoje minimalne plate za 100 posto ili više u odnosu na one iz januara 2022.

Turska pati od tekuće valutne krize, a lira je izgubila više od 40 posto svoje vrijednosti iz 2021, dok su cijene osnovnih namirnica znatno porasle, piše ” Aljazeera Balkan”.

Argentina, druga najveća ekonomija Južne Amerike, kao odgovor na veoma visoku inflaciju tri puta je objavila povećanje minimalne plate tokom 2022.

U listi ispod pogledajte koliko iznose minimalne plate u zemljama širom svijeta, te za koliko su one povećane u posljednjoj godini. Zbog velikih razlika u bruto i neto prihodima uzrokovanih različitim poreskim sistema u različitim zemljama, korišten je iznos neto plate, tj. iznos novca koji stigne na račun radnika.

I u državama regije veliki je nesrazmjer u iznosu minimalne plate.

Dok će za puno radno vrijeme na Kosovu radnik dobiti između 130 i 170 evra, ovisno o starosnoj dobi, radniku u Sloveniji zagarantovana je minimalna plata od 878 evra.

Crna Gora je programom „Evropa sad“ povećala minimalne plate na 450 evra, dok su plate u Bosni i Hercegovini (304), Srbiji (341)  i Sjevernoj Makedoniji (327) približno iste veličine. Prosječna zarada u Hrvatskoj iznosi 560 evra.

Oznake: Države, Plata