Zanimljiv biznis! Ne bacajte toz od kafe – može vam pomoći da pokrenete posao

21.10.2023. | 17:36

Već je opšte poznato da su Skandinavci predvodnik održivog razvoja i zaštite životne sredine.

Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo.

Interesantnom idejom istakla se kompanija “Bijond Kofi” iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.

Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svijetu i koliko se taloga baci svaki dan – bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad?

Taj ostatak je beskorisan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci kažu: većina vrijednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljko baca. Pošto su Danci među vodećim svjetskim ljubiteljima kafe, ova kompanija radi sljedeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za – uzgajanje bukovače.

I vi možete biti svoj uzgajivač

Ohlađeni talog kafe miješaju sa micelijumom, vegetativnim dijelom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedjelje.

Prvo se drže tri nedjelje na toplom, tamnom mjestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premještaju na nedjelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svjetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.

Takođe primjećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosljeđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste.

Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mjesec dana imaćete svoje jestive bukovače.

Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio svijetom – pretpostavlja se da trenutno postoji pet hiljada inicijativa koje se time bave – ne morate da idete u “Bijond Kofi” po pečurke ili sastojke, ali ako ste u blizini, možete svratite po suvenir, piše “Kurir”.

To je šolja za kafu djelimično napravljena od taloga kafe.

“Ova šoljica ima miris kafe pre nego što je sipate u nju”, zadovoljno kažu, a uzgajivači i dodaju:

“Sve je to pola nauka – pola umjetnost!”.

Zato, sljedeći put kad krenete da bacite toz od kafe, sjetite se da vam može pomoći da pokrenete posao, piše Kurir.

Oznake: Biznis, Posao