Zaključci Investicione konferencije IRB-a: Potreban pristup “Otvorenom Balkanu”

07.09.2022. | 18:35

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske uputiće Vladi Srpske na razmatranje zaključke sa Druge investicione konferencije “Invest Srpska” u Prijedoru s ciljem zajedničke izrade konkretnih mjera i koordinisanja aktivnosti na investicionoj promociji Republike Srpske.

Jedan od zaključaka konferencije je da su ključne komparativne prednosti Republike Srpske u privlačenju stranih investicija dobar geostrateški položaj, blizina evropskog tržišta i dostupni prirodni resursi koji, uz racionalno korištenje, mogu biti okosnica daljeg privrednog rasta i razvoja Srpske.

“I do sada je Vlada Republike Srpske kontinuirano radila na unapređenju domaćeg investicionog ambijenta, prije svega putem stimulativne poreske politike i politike davanja podsticaja u privredi”, naglašava se u saopštenju.

Iz IRB-a navode da veliki investicioni ciklus od oko četiri milijarde KM koji je pokrenula Vlada Republike Srpske u oblastima putne infrastrukture i energetike predstavlja značajan impuls realizaciji i privatnih investicija, kako domaćeg, tako i stranog kapitala.

Riječ je o pozitivnoj poruci potencijalnim investitorima u pogledu stabilnosti domaćeg političkog, poslovnog i investicionog ambijenta, ističu iz IRB-a.

“Prepoznata je i potreba za pristupanjem inicijativi `Otvoreni Balkan`, što podrazumijeva preduzimanje značajnih aktivnosti i napora na usklađivanju naših procedura sa zahtjevima koji proizilaze iz ove inicijative. Procjena je da je za ova usklađivanja potreban period od oko 12 mjeseci”, jedan je od zaključaka konferencije.

Potrebno je i uključivanje u rad platforme “Invest otvoreni Balkan”, čije je uspostavljanje najavljeno u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, a koja je namijenjena promociji investicionih potencijala i privlačenju stranih investitora u zemlje članice inicijative.

Prepoznata je i potreba veće efikasnosti u sprovođenju administrativnih procedura na svim nivoima, intenziviranja aktivnosti na digitalizaciji javne uprave i jačanja kvaliteta i konkurentnosti domaće radne snage unapređenjem obrazovnog sistema, te njegovim usklađivanjem sa potrebama privrede.

U zaključcima se ističe da razvojne banke imaju značajnu ulogu u investicionoj promociji i da saradnja sa komercijalnim bankama ima veliki značaj.

“U proteklom periodu, IRB je načinio značajan iskorak kada je u pitanju investiciona promocija Republike Srpske, primjenjujući modalitet direktnog i indirektnog promovisanja”, ističe se u saopštenju.

Ključnu ulogu kod uspostavljanja i realizacije projekata može preuzeti Inesticiono-razvojna banka, zajedno sa mrežom predstavništava Republike Srpske u inostranstvu.

U saopštenju se naglašava da Republika Srpska raspolaže značajnim prirodnim potencijalima, posebno u oblastima energetike i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, rudarstva, drvoprerađivačke industrije i poljoprivrede.

“Prirodni potencijali otvaraju prostor novim ulaganjima gdje je imperativ na njihovom postavljanju u funkciju dinamičnog privrednog rasta i razvoja Republike Srpske. Usvajanjem Zakona o električnoj energiji i Zakona o obnovljivim izvorima energije, u Srpskoj je izgrađen efikasan i konkurentan formalni okvir za privlačenje ulaganja u oblast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora”, jedan je od zaključaka konferencije.

Mogućnosti poboljšanja investicione atraktivnosti poljoprivrednog sektora prepoznate su u povećanju sektorske produktivnosti i dodatnim ulaganjima u povećanje domaćih prerađivačkih kapaciteta, navode iz IRB-a.

“Jedinice lokalne samouprave mjesta su na kojima investicije dostižu puni potencijal i gdje su u najvećoj mjeri vidljivi njihovi stvarni efekti na poboljšanje životnog standarda svih građana. Međusobnom konkurencijom i takmičenjem lokalnih zajednica u privlačenju investicija pozitivno se utiče i na atraktivnost ukupnog investicionog ambijenta Republike Srpske”, ističe se u saopštenju.

Tokom konferencije kao ključne prepreke u dosadašnjem procesu ulaganja prepoznati su nepovoljna percepcija političke situacije u BiH i pravna nesigurnost, odnosno dugotrajnost sudskih i drugih administrativnih postupaka.

“Prevazilaženje ovih prepreka zahtijeva uspostavljanje širokog konsenzusa na svim nivoima u BiH. Riječ je o dugotrajnom procesu na čiji se ishod ne može čekati, bar kada je u pitanju rad na investicionoj promociji i pozicionisanju Republike Srpske na globalnoj mapi poželjnih mjesta za ulaganja”, navodi se u zaključcima sa konferencije.

Iz IRB-a poručuju da Republika Srpska globalne geostrateške poremećaje i krizu koju oni neminovno nose dočekuje stabilna i otvorena za sve investitore čije namjere odgovaraju njenim dugoročnim prioritetima i viziji budućeg društveno-ekonomskog rasta i razvoja.

U Prijedoru je danas završena dvodnevna investiciona konferencija “Invest Srpska” pod sloganom “Investirajte u Srpsku” koju je organizovao IRB zajedno sa Vladom Srpske i u partnerstu sa  Prointerom ITSS.

Oznake: IRBRS, Zaključci