“Zajedno smo radili lude stvari i učinili ih normalnim”: Kako je direktor saopštio radnicima da odlazi

05.02.2021. | 13:52

Džef Bezos podnio je ostavku na mjesto generalnog direktora Amazona.

Zaposlenima u Amazonu ovo je saopštio putem pisma.

Kolege Amazonci,

Veoma sam uzbuđen što mogu da najavim da ću u trećem kvartalu ove godine preći na poziciju izvršnog predsjednika borda direktora Amazona, i da će Endi Džesi postati generalni direktor. U novoj ulozi planiram da usmjerim svoju energiju i pažnju na nove proizvode i inovacije.

Ovo putovanje započelo je prije 27 godina. Amazon je bio samo ideja i nije imao ime. Pitanje koje su mi tada načešće postavljali bilo je: “Šta je to internet?”. Srećom, ovo već dugo ne moram da objašnjavam.

Danas zapošljavamo 1,3 miliona talentovanih, posvećenih ljudi, naše proizvode distribuiramo stotinama miliona kupaca i preduzeća, i široko smo prepoznati kao jedna od najuspješnijih kompanija na svijetu.

Kako se sve dogodilo? Pa izum. Izum je koren našeg našeg upjeha. Zajedno smo radili lude stvari, a zatim ih učinili normalnim. Razvili smo opciju za iskustva kupaca, lične preporuke, brzu isporuku itd. Nekoliko godina nakon ovog izuma (Amazona), nova stvar je postala normalna. Ljudi su non stop prisutni. A to je najveći kompliment koji izumitelj može da dobije.

Na znam za bilo koju drugu kompaniju kompaniju koja ima rezultate poput Amazonovih i vjerujem da smo trenutno najinovativniji. Nadam se da ste ponosni na to koliko i ja. Mislim da bi trebalo da budete. Kako je Amazon postajao sve veći, odlučili smo da iskoristimo to da bismo radili društveno korisne stvari. DVa primjera sa velikim uticajem: naša minimalna zarada je 15 dolara po satu, a borimo se i protiv klimatskih promjena. U oba slučaja zauzeli smo rukovodeće pozicije, a zatim tražili da i drugi pođu za nama. U oba slučaja, to funkcioniše. Druge velike kompanije nam se pridružuju. Nadam se da ste i vi ponosni na to.

Svoj posao smatram smislenim i zabavnim. Radim sa najpametnijim, najtalentovanijim i najgenijalnim ljudima u timu. Kad nam je bilo dobro, bili ste skormni. Kada su nam bila teška vremena, bili ste jaki i podržavali ste nam, ali i nasmijavali jedni druge. Radost je raditi u ovom timu.

Koliko god da sam još uvijek u ovoj kancelariji, veoma sam uzbuđen zbog nove tranzivije. Milioni kupaca zavise od nas, kao i više od životi više od milion zaposlenih. Biti direktor Amazona je velika odgovornost i to je dugotrajno. Kada imate takvu odgovornost, teško je usmjeriti pažnju na bilo šta drugo. Kao predsjedavajući odbora direktora, ostaću angažovan u važnim inicijatima, ali takođe imaću i vremena i energiji koji su mi potrebni da se usresredim na nove ideje i strasti. Nikad nisam imao više energije, a ovdje se ne radi o penziji.

Amazon ne može biti bolje pozicioniran za budućnost. Pogađamo sve potrebe, baš kao što svet zahtjeva. U pripremi su i nove stvari koje će i dalje zaprepašćivati javnost. Mi služimo pojedincima i kompanijama i pioniri smo u tome. Mi smo lideru u raznovrsnim oblastima poput učenja o mašinama i logistici, i ako je potrebno da smislimo nove vještine i ideje, dovoljno smo fleksibilni da je ih i naučimo.

Nastavite da izmišljate i ne očajavajte kad u početku ideja izgleda suludo. Ne zaboravite da lutate. Neka vam radoznalost bude kompas. Ostaje 1. dan. Džef, navodi se u pismu koje prenosi BizLIfe.