Zahtijevaju bolje uslove rada: Štrajk zaposlenih u javnom sektoru

15.10.2020. | 12:02

Radnici grčkih javnih službi stupili su danas u jednodnevni štrajk sa zahtjevom, između ostalog, da plate zaposlenih u zdravstvu i prosvjeti budu povećane i da se u ovim sektorima poveća zapošljavanje tokom pandemije.

Javne službe zatvorene su od jutros širom zemlje, a avio-prevoznici su zbog štrajka u kontroli vazdušnog saobraćaja otkazale letove ili ih odgodile do sutra u osam časova. Stotine zaposlenih u službi zdravstvene zaštite marširali su jutros centrom Atine, a centralni skup biće održan tokom dana u glavnom gradu, prenio je AP.

Glavni sindikat radnika javnih službi “Adedi” pozvao je na štrajk i postavio seriju zahtjeva, uključujući veća ulaganja u zdravstvo, više kreveta na odjeljenjima intenzivne njege i nova primanja u stalni radni odnos u prosvjeti da bi mogli da se održavaju časovi sa najviše 15 učenika.

Sindikat je zatražio ukidanje mnogih poreza za zaposlene u civilnim službama i smanjenje PDV na 15 odsto sa sadašnjih 24 odsto, kao i promjene nedavno usvojenog zakona o demonstracijama i poništavanje privatizacija.

Grčka prolazi kroz novi talas epidemije virusa korona, zbog čega je povećan pritisak na zdravstveni sistem. Vlada je povećala broj kreveta na odjeljenjima intenzivne njege za oboljele od kovida 19 i obećala proširenje ovih kapaciteta do kraja godine.