Zahtijevaju bolje rasporede posla: Štrajkuju radnici u stotinama „Starbaks“ kafea

17.11.2023. | 07:24

Radnici u stotinama kafea „Starbaks“ u SAD juče su napustili radna mjesta u znak protesta u kojem zahtijevaju zapošljavanje većeg broja radnika i bolje rasporede posla, saopštio je danas sindikat ”Ujedinjeni radnici”.

Štrajk je organizovan na dan kada kompanija „Starbaks“ organizuje ”Dan crvene čaše”, kada se mušterijama dijele besplatne crvene čaše sa prazničnim ukrasima, što obično privlači veliki broj mušterija, pa je tako prošle godine na taj dan promet kompanije skočio za 94 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi Glas Amerike.

S druge strane, kompanija je saopštila da su sve njene radnje u SAD otvorene i da ”nekoliko desetina prodavnica sa nekim partnerima štrajkuje, ali je više od polovine otvoreno i služi mušterije”.

Sindikat zastupa prava više od 9.000 radnika „Starbaksa“ u oko 360 radnji u SAD, a u ponedjeljak je saopštio da je današnji štrajk jedan od ”najtežih” dana, pošto ”nedovoljni broj radnika” treba da usluži mnogo mušterija, i da ih maltretiraju nezadovoljne mušterije koje dugo čekaju da im se posluži kafa.

„Starbak“s ima gotovo 10.000 radnji u SAD i tvrdi da sindikat zastupa manje od tri odsto zaposlenih, dodajući da sindikat nije učestvovao u pregovorima više od četiri mjeseca.

Radnici „Starbaksa“ štrajkovali su i prošle godine na isti dan, u znak protesta zbog otpuštanja, zatvaranja radnji i drugih poteza sa koje su navodili da predstavljaju ”osvetu” kompanije zbog toga što su se zaposleni pridružili sindikatu.

„Starbaks“ je ranije ovog mjeseca najavio da će naredne godine povećati satnicu za radnike za najmanje 3 odsto, što su zaposleni kritikovali i naveli da je profit kompanije u četvrtom kvartalu povećan za 11 odsto.

Oznake: Starbaks, Štrajk