Zadovoljni ratari u Srpskoj: Suša nije uticala na rod

05.07.2021. | 10:06

Žetva pšenice i uljane repice na poljima Srpske u punom je jeku, a, ako je suditi prema prvim snopovima, ratare, uprkos suši, očekuju solidni prinosi i dobar kvalitet zrna, dok je ječam već u skladištu.

Ratari u Srpskoj vode trku s vremenom, jer je u cilju, kako kažu, da se što više pšenice i uljane repice požnje i uskladišti prije većih promjena vremenskih prilika, dok je žetva ječma, koji, takođe, nije izgubio na kvalitetu i kvantitetu, završena u većini krajeva.

Rukovodilac područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi u Bijeljini Dragan Zarić rekao je da su prinosi ječma, u zavisnosti od sorti i zemljišta, zadovoljavajući, a po nekim ciframa,  kako je istakao, i iznenađujući.

– Prosječni prinosi ječma na području Semberije ove godine su bili između 5,5 i sedam tona po hektaru. Međutim, zabilježeni su slučajevi gdje je prinos po hektaru bio osam tona – kazao je Zarić, prenosi Glas Srpske.

Dodao je da su prinosi ječma ove godine bolji u odnosu na prethodne godine.

– Prinosi i kvalitet ne zavise samo od  vremenskih prilika, odnosno količine padavina, nego od nivoa đubrenja i zaštite od bolesti – kazao je Zarić.

Kad je riječ o pšenici, Zarić kaže da se, prema prvim informacija, prinosi ovo ljeto kreću od šest do devet tona po hektaru, u zavisnosti od područja, dok je kvalitet požnjevenog zrna do sada bio izuzetno dobar.

– Čuo sam da kod pojedinih proizvođača pšenice prinosi dostiži i do 11 tona po hektaru, ali to sad ne treba uzeti zdravo za gotovo. Prinosi pšenice, kao i kod ostalih poljoprivrednih kultura, zavise od niza faktora, između ostalog, lokaliteta i kvaliteta zemljišta – kazao je Zarić

Jedan od većih proizvođača žitarica u Semberiji Boško Radić kaže da su u prethodnih nekoliko dana požnjeli 50 odsto površine pod pšenicom, nakon čega su napravili kraću pauzu zbog kiše.

– Prosječni prinosi kod mene su od 5,5 do 7,5 tona, a dobar je i kvalitet. Za mene je ovo, uprkos suši, jedna prosječna godina – kazao je Radić i dodao da je sve podnošljivo osim grada.

Poljoprivrednik Branimir Andrić istakao je da uporedo sa pšenicom ovih dana žanje i uljanu repicu.

– Očekujem da će prinosi pšenice biti sedam tona po hektaru, a uljane repice oko tri tone. Iako je pšenica ove godine imala potencijala i za deset tona, zadovoljni smo kako je sve to prošlo, jer je temperatura dostizala i do 38 stepeni Celzijusa – kazao je Andrić koji je i direktor Poljoprivrednog dobra “Semberija”.

Cijene

Branimir Andrić kaže da berzanske cijene pšenice i uljane repice na svjetskom nivou rastu zbog čega će, istakao je, sa prodajom malo sačekati. Sa prodajom, iz istog razloga ne žuri ni Boško Radić, jer i on u narednim mjesecima očekuje višu cijenu pšenice.

Oznake: Ratari, Suša, Žetva