Zabrinjavajuće prognoze! Crni scenario za građane i privredu BiH tek slijedi

Međunarodna rejting agencija “Standard and Poor's” (S&P) potvrdila je kreditni rejting BiH, koji glasi B sa stabilnim izgledima, potvrđeno je iz Centralne banke BiH.

U izvještaju ove rejting agencije za BiH navodi se da će globalna COVID-19 pandemija uticati na ekonomiju BiH.

Manji uvoz

Analitičari predviđaju da će realni bruto domaći proizvod (BDP) biti smanjen za šest odsto u 2020. godini te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa. Ipak, predviđa se da će neto opšti dug Vlade BiH do kraja 2020. iznositi 31 odsto BDP, što ostavlja prostor za manevar na fiskalnoj strani. Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pad BDP u BiH ove godine će iznositi pet odsto. Među zemljama bivše Jugoslavije taj pad će biti manji samo u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji u odnosu na BiH.

To sve dalje znači da crni scenario za građane i privredu BiH tek slijedi, ako se uzmu u obzir ovi, ali i podaci Uprave za indirektno oporezivanje i Spoljnotrgovinske komore BiH. Ostvaren je rekordan pad prihoda naplate indirektnih poreza, a katastrofalni podaci vezuju se i za spoljnotrgovinsku razmjenu.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, navodi kako su prihodi od indirektnih poreza (PDV, akcize, carine i putarine) u periodu januar – juli 2020. godine iznosili 4 milijarde i 121 milion KM.

“U poređenju s istim periodom prošle godine, prihodi su manji za 437 miliona KM ili 9,6 odsto. U prvoj polovini 2020. godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH za 17,3 odsto pa su tako naplaćene i manje uvozne dažbine, a došlo je i do pada PDV u unutrašnjem prometu jer su mnogi obveznici duži period bili potpuno zatvoreni i nisu obavljali poslovnu djelatnost”, ističe Kovačević.

Adekvatan odgovor

Obim spoljnotrgovinske razmjene BiH u periodu januar – juli 2020. iznosio je 15,7 milijardi KM i smanjen je za 16,4 odsto u odnosu na isti period lani.

“Izvoz iz BiH iznosio je 5,9 milijardi i manji je za 15 odsto, a uvoz je iznosio 9,7 milijardi KM. Ukupni saldo spoljnotrgovinske razmjene je smanjen za 20,5 odsto”, navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ekonomski analitičar Damir Bećirović ističe kako će, prema podacima MMF-a, čak 170 zemalja svijeta imati pad BDP u 2020. godini.

“Ovaj pad je direktna posljedica dvomjesečnog ”lockdowna”, ali i produžene ekonomske neizvjesnosti i smanjenih aktivnosti usljed nedostatka adekvatnog zdravstvenog odgovora na pandemiju. Podaci o kretanju BDP-a za drugi kvartal to potvrđuju”, kaže Bećirović.

Oporavak tek 2022.?

Profesor Bećirović navodi kako nas sve zanima kada će početi oporavak ekonomije BiH.

“Za razliku od prvih optimističnih prognoza, na nivou EU u narednoj godini se ne očekuje povratak na nivo BDP iz 2019. godine. Kako naš ekonomski oporavak prvenstveno zavisi od oporavka EU ekonomije kao našeg glavnog tržišta i partnera, teško je očekivati da ćemo se u narednoj godini vratiti na nivo iz 2019. Realnije je da se to desi tek 2022. godine”, predviđa on, piše Avaz.

Ostavite komentar: