Zabilježen značajan rast izvoza! Poljoprivreda je posebna šansa za komšije

09.02.2021. | 19:59

Poljoprivreda je posebna šansa Srbije, istaknuto je danas na sjednici Savjeta za koordinaciju aktivnosti i mjera za rast bruto domaćeg proizvoda.

U tom kontekstu je resorni ministar Branislav Nedimović istakao je proizvodnju hrane za kućne ljubimce iz četiri fabrike u Srbiji, gdje je zabilježen značajan rast izvoza, kao i potrebu za otvaranjem novih tržišta za izvoz svinjskog mesa. Na sjednici je konstatovano da je u Srbiji, uprkos virusu korona, rad na kapitalnim projektima nastavljen utvrđenom dinimikom.

Tu su označeni projekti čiji je početak izgradnje planiran za tekuću godinu, poput brze saobraćajnice Novi Sad–Ruma, dionice brze pruge od Novog Sada do Kelebije, dionice puta Niš–Merdare, Novi Beograd-Surčin, gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, kao i projekti čiji je završetak planiran za ovu godinu.

Pored saobraćajne infrastrukture, akcenat je bio i na realizaciji projekata u oblasti zaštite životne sredine, naročito izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnja kanalizacione mreže. Na sjednici, kojom je predsjedavala premijer Ana Brnabić, naglašena je potreba razvoja zelene energije i prateće infrastrukture kao uslova koji će biti neophodno ispuniti zarad privlačenja direktnih stranih investicija i očuvanja životne sredine.

Tu su, pored ostalog, označeni projekti čiji je početak izgradnje planiran za tekuću godinu, poput brze saobraćajnice Novi Sad–Ruma , deonice brze pruge od Novog Sada do Kelebije, deonice puta Niš–Merdare, Novi Beograd-Surčin, gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, kao i projekti čiji je završetak planiran za ovu godinu.