Za preduzeća u Srpskoj 14,5 miliona KM: Uz podsticaje lakše do savremene opreme

Preduzeća u Srpskoj ove godine mogu da računaju na 14,5 miliona KM podsticaja za direktna ulaganja, koja će, kažu privrednici, u ovim kriznim vremenima i te­ kako doprinijeti boljim uslovima za rad i povećati produktivnost, a samim tim i plate.
Postupak dodjele podsticaja, za koje je Ministarstvo privrede i preduzetništva RS juče raspisalo tridesetodnevni poziv, realizuje se na osnovu projekta privrednog subjekta u vezi sa nabavkom savremenih tehnologija i opreme, odnosno nove ili korištene opreme koja nije starija od osam godina, te razvoj i inovaciju.
Kako su istakli u resornom ministarstvu, sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela ulaganja projekata privrednih subjekata iz oblasti industrije tekstila, odjeće i obuće, industrijske prerada drveta, metalne i elektro te industrije gume i plastike.
– Na ovaj vid podrške mogu da računaju i firme u oblasti papirne i grafičke industrije, proizvodnje hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata, industrije građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnje ostalih proizvoda od nemetalnih minerala – istakli su u ministarstvu, napomenuvši da privredni subjekti na javni poziv mogu dostaviti samo jedan projekat.
Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je za “Glas Srpske” da podsticaji za direktna ulaganja, koji su iz godine u godinu sve veći, čuvaju konkurentnost u vremenu kada se poslodavci suočavaju sa velikim problemima, od nedostatka radne snage do poremećenih lanaca snabdijevanja, usljed rasta cijene energenata.
– Zbog svega toga borićemo se i dalje da ta mjera opstane i bude pokrivena što većim iznosom – kazao je Račić, koji očekuje da će se ove godine na poziv prijaviti još veći broj privrednika, jer je dosadašnja praksa pokazala da je podjela sredstava transparentna i da svi koji apliciraju uglavnom i dobiju podsticaj.
Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kazao je da ovi podsticaji, između ostalog, trasiraju put do kvalitetnijih radnih mjesta i većih plata.
– Da nema tih podsticaja, dobar dio poslodavaca, siguran sam, ne bi investirao u preduzeće. Samo kroz takve projekte možemo ići u korak sa razvojem tehnologije i podići produktivnost, a samim tim i plate radnicima – rekao je Trivić.
Menadžer u preduzeću “LIM-BRA-MARK”, koje se bavi mašinskom obradom metala, Mirko Marković kazao je da je zahvaljujući ovim podsticajima lani kupio laserski sjekač metala, koji im mnogo olakšava posao.
– Što se tiče ove godine, još nismo odlučili u šta ćemo uložiti novac – rekao je Marković.
Kriterijumi
Kako je navedeno u pozivu, privredni subjekt može ostvariti maksimalno 100 bodova, a iznos podsticaja po pojedinačnom privrednom subjektu utvrđuje se kao proizvod do 40 odsto vrijednosti opravdanih ulaganja i individualnog koeficijenta podsticaja.
– Procenat vrijednosti opravdanih ulaganja je jednak za sve privredne subjekte koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava na podsticaj, a njegov iznos se utvrđuje prema sredstvima podsticaja koja su raspoloživa za dodjelu – navodi se u pozivu.

Ostavite komentar: