Za posao ne brinu: Radnici u ugostiteljstvu sve traženiji na tržištu rada

14.05.2023. | 12:40

Radnici u ugostiteljstvu sve su traženiji na tržištu rada. Srednja škola u Tesliću zbog toga nudi širok izbor zanimanja u ovoj struci.

Budući kuvari, poslastičari, konobari za posao ne brinu, jer su upravo njihova zanimanja među najtraženijim na tržištu rada.

– Ovo je vrlo tražen posao u našoj struci. Svaki dan se traže nova zaposlenja, ugostitelji ili konobari u ovoj struci – kaže Anja Gačić,  ugostiteljski tehničar.

Budući ugostitelji kažu da uživaju u praktičnoj nastavi, a svoje umijeće i vještine iz kuhinje često demonstriraju i kod kuće.

Zanat dodatno usavršavaju i u lokalnim ugostiteljskim objektima.

– Poslastičar je veoma kreativno zanimanje. Pravimo razne kolače, poslastice, učimo se dosta toga, dekoracijama pogotovo – priča Ajla Botić, poslastičar.

S obzirom na to da je Teslić poznat po turizmu, i kadar u ovoj struci mora biti kvalitetan.

Zbog toga su u teslićkoj srednjoj školi odlučili da ponude bogat izbor zanimanja u ovoj struci.

– Ove godine imamo kombinovano odjeljenje konobara i poslastičara. Pokušavemo da upišmo po jedno odjeljenje ugostiteljskih tehnicara i kuvara i jedno turističkih tehničara – rekao je Goran Đekanović, prf. praktične nastave u Srednjoj školi “Јovan Dučić” Teslić.

Teslićka srednja škola u narednoj školskoj godini planira da upiše 148 đaka. Od tog broja, 88 mjesta je planirano za zanimanja u struciuUgostiteljstvo i turizam.