Za period od 2023. do 2026: Očekivani rast industrije u BiH od 2,2 do 4,8 odsto

05.08.2023. | 11:20

BiH bi od 2023. do 2026. godine, prema projekcijama, mogla ostvariti rast fizičkog obima industrijske proizvodnje po stopama od 2,2 do 4,8 odsto, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH u informaciji o perspektivama.

U informaciji se navodi da se u posmatranom periodu u svijetu očekuje postepena stabilizacija ekonomskih prilika, što će se odraziti i na kretanje obima proizvodnje, zaposlenosti i izvoza.

Osim kretanja u spoljnom okruženju, industrijska proizvodnja u BiH će zavisiti i od internih dinamika, prije svega, onih u vezi sa unapređenjem poslovnog ambijenta.

Poboljšanje poslovnog ambijenta je preduslov za povećanje investicionih ulaganja, veću iskorištenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, jačanje konkurentske pozicije, naglašeno je u informaciji.

Uz bolje poslovne prilike, stvorili bi se uslovi za nastavak postepenog rasta broja zaposlenih lica, gdje bi se predpostavljeni ekonomski rast trebao odraziti na rast broja zaposlenih u mnogim djelatnostima.

Uz povoljnu poslovnu klimu, u posmatranom periodu očekuje se povećanje broja zaposlenih od oko 1,7 odsto na godišnjem nivou.

Najveći broj zaposlenih bi i dalje mogao ostati u sektorima trgovine i prerađivačke industrije, koje trenutno i zapošljavaju najveći broj lica.

Oznake: Industrija