Za održavanja infrastrukture: “Željeznicama FBiH” 20,5 miliona KM

09.03.2023. | 13:14

Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je u Mostaru usvojila program “Subvencije javnim preduzećima – transfer željeznicama FBiH” koji je vrijedan 14,5 miliona KM, kao i odluku o dodjeli šest miliona KM ovom preduzeću na ime izmirenja obaveza po zakonu o finansijskoj konsolidaciji za ovu godinu.

Od 14,5 miliona KM, za finansiranje održavanja željezničke infrastrukture biće raspoređeno 11,9 miliona KM, za sufinansiranje obavljanja usluga željezničkog putničkog saobraćaja dva miliona, a za potrebe kombinovanog saobraćaja 100.000 KM, dok je za Bosansko-hercegovačku željezničku javnu korporaciju namijenjeno 500.000 KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada FBiH utvrdila je i poslala u parlamentarnu proceduru i Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uređuju uslovi i način obavljanja trgovine i trgovinskih usluga, prava i obaveza trgovaca, praćenja trgovine i tržišta, te zaštite potrošača.

Nacrtom ovog zakona detaljno se uređuje i internet prodaja, a propisano je i da trgovac koji obavlja prodaju na daljinu mora pružiti taksativno navedene informacije o trgovcu, i to u obliku i na način koji je neposredno i stalno dostupan potrošačima i nadležnim inspekcijskim organima.

Na današnjoj sjednici Vlada je dala i saglasnost za prijem 25 radnika u Rudnik mrkog uglja “Breza”, koji su neophodni za izvođenje rudarskih radova, a sa ciljem ostvarivanja zadatih proizvodnih rezultata.