Za most kod Gradiške Hrvatska će dati 130 miliona KM

Hrvatska vlada danas je na sjednici donijela zaključak o finansiranju projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške sa prilaznom cestom, pri čemu je procijenjena vrijednost dijela projekta koji finansira Hrvatska 520,5 miliona kuna bez PDV-a ili 130 miliona maraka.

Kako je izjavio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sporazumom između Vlade RH i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji tog mosta i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste od 22. novembra 2011., definisan je pravni okvir za zajedničku sprovođenje projekta.

Pritom se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH zadužuje da u ulozi koordinatora projekta, a u saradnji s nositeljem projekta, Hrvatskim cestama (HC), razmotri moguće modele njegova finansiranja.

“S obzirom na veliku vrijednost projekta, razmotriće se modeli finansiranja kreditnim zaduženjem ili sufinansiranje sredstvima evropskih fondova”, kazao je Butković, prenosi Klix.ba.

Pritom, kreditno zaduženje ili sufinansiranje iz evropskih fondova se odnosi na iznos od 242 miliona kuna bez PDV-a, dok je ostatak finansijskih sredstava od 278,5 miliona kuna bez PDV-a, predviđen u finansijskom planu HC-a za 2019. godinu, u iznosu od 75 miliona kuna te projekcijama planova za 2020. i 2021. godinu, u iznosima od 130 miliona kuna, odnosno 73,5 miliona kuna.

 Ostavite komentar: