Za koverte nisu krivi radnici! Zbog straha od gubitka posla nema saradnje sa inspektorima

06.08.2021. | 08:16

Mnogi radnici u Republici Srpskoj iz straha da ne ostanu bez posla ne žele sarađivati sa inspektorima koji dolaze kod njihovih poslodavaca kako bi provjerili da li im cijela plata liježe na račun ili dio novca dobijaju na ruke.

Te činjenice dodatno usložnjavaju provjere i utvrđivanje da li u preduzećima ima nepravilnosti, kao i sankcionisanje nesavjesnih poslodavaca, što potvrđuje i direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Prema njegovim riječima, inspektori Poreske uprave kontinuirano vrše kontrole s ciljem otkrivanja poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu.

“Međutim, problem pri vršenju kontrola predstavlja činjenica što radnici iz straha da ne ostanu bez posla uopšte ne sarađuju sa inspektorima Poreske uprave, odnosno izjavljuju da je iznos koji dobiju na svoj tekući račun cjelokupan iznos njihove mjesečne plate”, istakao je Maričić.

Naglašava da je pojava isplata dijela plata u gotovini najprisutnija u privatnom sektoru, gdje poslodavci vrše uplatu poreza na dohodak i doprinosa radnicima na jedan dio plate, najčešće na iznos minimalne plate, a isplatu razlike plate vrše u gotovom novcu, bez evidentiranja tih isplata u knjigovodstvenim evidencijama.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić poručuje da svaki poslodavac koji ne isplaćuje punu platu radnicima treba da odgovara, jer su za to i zakonom propisane kaznene mjere.

“Činjenica je da postoji jedan dio poslodavaca koji stimulišu radnike da rade na crno i dio plata im isplaćuje u koverti. Za tu situaciju ne smijemo kriviti radnike, već upravo nesavjesne poslodavce koji zloupotrebljavaju zakon”, ističe Mišićeva.

Naglašava da sve dok ne budemo imali kolektivni ugovor kojim je propisan najmanji iznos plate za svako radno mjesto, poreski inspektori, u stvari, i neće moći da kontrolišu kako i koliku platu radnici dobijaju.

“Ne postoji nijedan zvaničan dokumenat koji kaže koliku platu radnik treba da ima za odgovarajuće radno mjesto predviđeno sistematizacijom, što mnogi zloupotrebljavaju”, navodi Mišićeva.

Dodaje da sistem mora zaštititi pojedinca, jer se ne može od radnika očekivati da prijavljuju poslodavce, a pri tom im je egzistencija ugrožena.

“Kriv je sistem koji sve ovo toleriše. Zakoni se moraju primjenjivati, a sistem mora sankcionisati sve koji gaje sivu zonu”, zaključila je Mišićeva.

Podrška

Kako bi pružili podršku radnicima koji dio plate dobijaju u gotovini, Goran Maričić je podsjetio da su u junu ove godine sproveli i medijsku kampanju pod nazivom “Deblja koverta, tanja penzija”.

“Željeli smo uticati na svijest radnika o značaju uplate doprinosa na njihovu cjelokupnu mjesečnu platu, ali i podržati ih i ohrabriti da prijave svaku isplatu dijela plate u koverti”, naveo je Maričić i pozvao sve da takve slučajeve prijave Poreskoj upravi RS.

Oznake: Koverta, Radnici, Srpska