Za 29 investicija EU dala 3,7 miliona KM bespovratnih sredstava: Evo ko je dobio novac

Evropska unija (EU) je podržala investicije 29 kompanija i zadruga iz BiH sa ukupno 3,7 miliona KM bespovratnih sredstava s ciljem ublažavanja negativnog uticaja virusa korona na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, saopšteno je iz UNDP.

“Investicije su odabrane putem javnog poziva koji je bio otvoren od 18. maja do 8. juna s ciljem ublažavanja posljedica kovida-19, kroz podršku optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju održive poljoprivredne proizvodnje, uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoline i zaštitu ljudi”, ističe se u saopštenju.

Od 93 prijave koje su stigle na javni poziv, 29 je ispunilo propisane uslove.

“Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija je 5,7 miliona KM i podržane su sa 3,7 miliona KM u okviru projekata ‘EU for biznis’ i ‘EUfor agri’. Prvi projekat podržao je 15 investicija sa 1,9 miliona KM. S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, drugi projekat podržao je preostalih 14 investicija sa 1,8 milion KM”, navode iz UNDP.

Lista podržanih investicija se nalazi OVDJE.

Ostavite komentar: