Za 29 investicija EU dala 3,7 miliona KM bespovratnih sredstava: Evo ko je dobio novac

21.08.2020. | 15:30

Evropska unija (EU) je podržala investicije 29 kompanija i zadruga iz BiH sa ukupno 3,7 miliona KM bespovratnih sredstava s ciljem ublažavanja negativnog uticaja virusa korona na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, saopšteno je iz UNDP.

“Investicije su odabrane putem javnog poziva koji je bio otvoren od 18. maja do 8. juna s ciljem ublažavanja posljedica kovida-19, kroz podršku optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju održive poljoprivredne proizvodnje, uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoline i zaštitu ljudi”, ističe se u saopštenju.

Od 93 prijave koje su stigle na javni poziv, 29 je ispunilo propisane uslove.

“Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija je 5,7 miliona KM i podržane su sa 3,7 miliona KM u okviru projekata ‘EU for biznis’ i ‘EUfor agri’. Prvi projekat podržao je 15 investicija sa 1,9 miliona KM. S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, drugi projekat podržao je preostalih 14 investicija sa 1,8 milion KM”, navode iz UNDP.

Lista podržanih investicija se nalazi OVDJE.