Vuković ističe: Iskoristiti prednost regiona u privlačenju stranih investitora u BiH

27.01.2022. | 09:57

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković rekao je da zemlje zapadnog Balkana treba posmatrati kao jedinstveno tržište sa nizom prednosti kao što su geografska blizina Zapadnoj Evropi, niski transportni troškovi, postignut kvalitet za izvoz na tržište EU, što može dovesti BiH do stranih investitora, kao i povećanog obima proizvodnje.

Učestvujući na sastanku predstavnika Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH, s ciljem izrade sveobuhvatnijeg plana posjeta stranim investitorima u širem području, Vuković je rekao da BiH nema problem sa novcem, već sa prioritetima, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Prema njegovim riječima, ekonomska privredna politika vodi se prema ekonomskom cilju, a tek tada se razvijaju i instrumenti za dolazak do toga cilja.

“Da bismo došli do željenog, neophodno je uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta, kao i savremenim trendovima poslovanja, razvijati infrastrukturu, otklanjati necarinske barijere, smanjivati namete i usklađivati standarde i uslove sa tržištima EU, a što su samo neka od prijedloga rješenja”, istakao je Vuković.

U saopštenju je navedeno da predstavnici Mreže zajednički rade na identifikaciji prepreka za poslovanje i na njihovom otklanjanju u što kraćem roku, kako bi doprinijeli povećanju konkurentnosti poslovnog okruženja i povećanju stranog kapitala u BiH.

“Imajući u vidu značaj stranih ulaganja za ekonomski razvoj zemlje, uvođenje novih tehnoloških rješenja i novih menadžerskih vještina, te povećanja broja zaposlenih kao ključnog elementa privlačenja stranog kapitala, neophodno je obezbijediti zajedničko djelovanje svih nadležnih institucija u BiH, s ciljem otklanjanja svih identifikovanih prepreka poslovanju u zemlji”, ističe se u saopštenju.

Jučerašnji sastanak predstavnika Saradničke mreže za podršku stranim investitorima organizovala je Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH.