Vučić pregledao proizvode: U Beogradu otvorena nova fabrika “Nestle”

27.02.2024. | 10:45

U Surčinu kod Beograda danas je u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića otvorena nova fabrika švajcarske kompanije “Nestle”, koja bi trebalo da postane evropski centar za proizvodnju obroka na biljnoj bazi.

Proizvodi ove fabrike, koja će raditi na principima “zelene energije”, biće plasirani na tržište EU i Velike Britanije, investirano je više od 80 miliona evra, biće otvoreno 220 radnih mjesta, a imaće proizvodni kapacitet od 12.000 tona godišnje.

Vučić je na otvaranju rekao da je za Srbiju najvažnije da dođe do jedinstvenog evropskog tržišta, te da je put ka tome da se učvrsti regionalno tržište.

“Srbija se toga ne plaši, daće tome svoj najveći doprinos. Za nas zeleni koridori i drugo su od ključnog značaja, mnogo više nego pare koje bi nam dali. Nama pare nisu potrebne, nego nešto što može značajno da doprinese ubrzanom razvoju u budućnosti”, rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija ima ogroman problem sa fabrikama za proizvodnju hrane koje su uništene devedesetih godina, te pozvao zainteresovane za te fabrike da računaju na veliku podršku i pomoć srpske države u budućnosti.

Vučić je napomenuo da Srbija čini više 50 odsto ukupne ekonomije Balkana.

On je dodao da kompanija “Nestle” nije tražila nikakve podsticaje od Srbije.

Prilikom obilaska fabrike, Vučiću su predstavljeni proizvodi koji se u pogonu prave – nagetsi, burgeri, ćufte, a biće prerađivana soja i izvožena na svjetsko tržište.

Na otvaranju su se obratili i generalni direktor kompanije “Nestle” za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju Marjana Davidović, direktor kompanije “Nestle” za jugoistočno evropsko tržište Alesandro Zaneli i švajcarski ambasador Urs Šmid.

Iz kompanije su istakli da kroz ovu novu investiciju u fabriku u Surčinu, kompanija “Nestle” nastavlja da ulaže u srpsku privredu i ljude, istovremeno brinući o prirodnom okruženju zajednice u kojoj posluje.

Na ovaj način, kako je rečeno, kompanija ostaje posvećena održivom poslovanju, obuhvatajući primjenu najnaprednijih tehnologija proizvodnje, korišćenje obnovljive energije i efikasno upravljanje otpadom.

“Nestle” je 2012. godine preuzeo fabriku “Centroproizvoda” u Surčinu i u njoj nastavio proizvodnju omiljenog srpskog brenda “C” i započeo proizvodnju iz asortimana svjetski poznatih marki “Tomi”, “Magi” i “Nestle profesional” koje izvozi u više od 40 zemalja svijeta.

Švajcarska kompanija “Nestle” je najveća svjetska kompanija za proizvodnju hrane i pića.