Vučić najavio: Srbija će uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina – Sremska Rača

07.06.2024. | 13:28

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će sutrašnji Svesrpski sabor u Beogradu biti velika manifestacija na kojoj se želi pokazati jedinstvo i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma što se tiče Republike Srpske, te najavio da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za izgradnju puta Bijeljina-Sremska Rača.

“Želimo da pokažemo jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu, očuvanju našeg pisma, tradicije, kulture, daljem ekonomskom političkom povezivanju”, rekao je novinarima Vučić, koji je prisustvovao predstavljanju novog kineskog brzog voza u Tehničko-putničkoj stanici Zemun.

On je istakao da je tako mnogo simbolike na Saboru, ali i mnogo važnih i konkretnih pitanja, do toga da će Srbija da uplati 10 miliona evra za put Bijeljina-Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu na sebe da ga izgradi.

“To je za nas važna komunikacija sa Semberijom i celom Republikom Srpskom. Mnogo dobrih stvari će sutra biti, kao i konačna odluka dve vlade u izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini i da sa priče krenemo na dela”, naglasio je Vučić.

On je istakao da je Svesrpski sabor mnogo veći događaj od deklaracije koja će da bude usaglašena.

“Što se tiče Srbije i srpske vojne neutralnosti i mnogi drugih principa, to ćemo iskazati na snažan način”, rekao je Vučić.

On je dodao da Svesrpski sabor nije samo sastanak predsjednika Republike Srpske i Srbije, nego će svaki ministar Srbije primiti svog kolegu iz Srpske, fudbalski klubovi isto.

Vučić je naveo da će biti organizovani sastanci fudbalskih klubova Srbije sa fudbalskim klubovima iz Srpske, te da, na primjer, Borac iz Banjaluke ide u Novi Sad sa Vojvodinom, Crvenoj zvezdi dolazi Slavija iz Istočnog Sarajeva, Partizanu dolazi Rudar iz Prijedora.

“Svako je svog partnera pronašao, kog će da pomaže, gde će da vidi kako mogu da rade u budućnosti zajedno”, naglasio je Vučić.

On je rekao da će da sarađuju i svi muzeji iz Srbije i Srpske, sva pozorišta, bukvalno na svakom nivou.

Vučić je istakao da se na Sverspkom saboru očekuje 2.000 ljudi, od kojih 1.000 iz Srbije i 1.000 iz Srpske iz kulturno-umjetničkih društava, odnosno 28 iz Srbije, 25 iz Republike Srpske.

“Jedni će da budu kod Predsedništva i Gradske skupštine, a drugi će da budu na Kalemegdanu, pa će se spojiti na Trgu Republike”, naveo je Vučić.

Kada je riječ o evropskim izborima Vučić očekuje velike promjene u evropskim zemljama i u Evropskom parlamentu, kao i da će biti manja manja uloga socijaldemokrata i “zelenih”, a veća narodne partije i da će Evropski parlament biti interesantniji sa manje jednoumlja.

“Za nas je važno da sačuvamo mir i da Srbiju u 21. veku izbegne svaki sukob i rat, i da u miru grabi u ekonomskom razvoju”, poručio je Vučić.

Vučić je prisustvovao predstavljanju novog elektromotornog kineskog brzog voza – Soko, te rekao da je Srbija naručila pet elektromotornih vozila iz Kine, od kojih posljednji treba da stigne decembra 2025. godine.