“Vrijeme je da se to promijeni”: Rudare ne usporava korona, već što ugalj kopaju krampom

Rudari u Federaciji BiH koji su dio koncerna “Elektroprivrede BiH” u godini koja je iza nas bilježe slabije proizvodne rezultate u odnosu na 2019. godinu.

A rudari su među rijetkima, vjerovatno samo još uz zdravstvene radnike, koji su tokom pandemije korona virusa i dalje radili u tri smjene.

Velika ulaganja

Ni u jednom rudniku nije zaustavljen proizvodni proces zbog korona virusa, a smanjeni obim proizvodnje direktno se može dovesti u vezu s ulaganjem u modernizaciju opreme.

“Imamo Rudnik Mramor s jamskom eksploatacijom gdje komorati ugalj još kopaju krampom. Još se priča o nabavci širokog mehaniziranog čela. Rudnik Kreka, u čijem su sastavu Rudnik Mramor te površinski kopovi Šikulje i Dubrave, najvažniji je segment koncerna, i prema proizvodnji uglja i prema broju radnika.

Rudnici u koncernu su manje-više bili dobro organizovani, ali je Kreka nekako bio na periferiji. Sazrelo je vrijeme da se to napokon promijeni”, govori Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka u Tuzli.

Uprkos pandemiji korona virusa i zastarjeloj opremi, Rudnik Kreka je 2020. godinu završio s proizvodnjom od oko 1,6 miliona tona uglja. Rudari, ističe Tokić, traže dvije stvari – odgovarajuće uslove rada i poštivanje odredbi kolektivnog ugovora.

“Kada je Rudnik Kreka ušao u koncern, imali smo 4.014 zaposlenih, a trenutno nas je 2.150 KM. Prosječna plata je 1.100 KM, ali taj iznos ne može zaraditi približno ni 60 odsto naših radnika, odnosno komorata. Blok 7 će biti naslonjen na Rudnik Kreka i zato su neminovna velika ulaganja u rudnike kako bismo ga mogli snabdijevati ugljem i da bi se proizvodila električna energija”, zaključuje Tokić.

Bruto proizvodnja

U Federaciji BiH lani je došlo i do pada bruto proizvodnje električne energije. Tako je u novembru 2020. proizvodnja iznosila 801 GWh, a godinu ranije u istom periodu bila je 816 GWh. Umanjena je i proizvodnja mrkog uglja, ali i lignita. Prema statističkim podacima, proizvedeno je 353.998 tona mrkog uglja u novembru 2020., što je bilo za oko 50 hiljada tona manje u odnosu na isti mjesec godinu ranije. U istom periodu proizvedeno je 28.888 tona lignita manje.

“Vlada FBiH je naše zahtjeve prihvatila u formi odgovora, ali čekamo realizaciju. Nemamo potrebnu dinamiku ulaganja, nemamo strateške dokumente, a cjelokupno društvo je pogodila pandemija korona virusa. Ukoliko se ovako nastavi, može se očekivati i u 2021. umanjenje proizvodnih rezultata”, kaže Sinand Husić, predsjednik Sindikata rudnika u FBiH.

RMU Banovići ostvario 93 odsto plana

Rudnik mrkog uglja Banovići, koji nije u sastavu koncerna “Elektroprivrede BiH”, u 2020. ostvario je 93 odsto planirane proizvodnje.

“Idemo s otkrivkom oko 104 odsto, dok je u istom periodu 2019. to bilo 89 odsto. Proizvodnja separiranog uglja je 93,5 odsto, a prošle godine je bilo 90 0dosto. Uspjeli smo stabilizovati preduzeće, napraviti pomake, i finansijske i proizvodne”, kaže direktor Fadil Kudumović.

Ostavite komentar: