Vrijednost kriptovalute naglo pala: Bitkoin “potonuo” za više od 10 odsto

Vrijednost bitkoina oštro je pala rano jutros, potonuvši za više od 10 odsto, na najniži nivo od blizu 43.000 dolara. Najistaknutija svjetska kriptovaluta smanjila je gubitke nakon toga, na oko 47.607 dolara, prenio je SEE biz, a javlja Tanjug.

Ipak, bitkoin je pao za više od 16 odsto u posljednja 24 časa, navodi Koindesk. Cijena etera, takođe, je pala za više od 10 procenata na najniži nivo od blizu 3500 dolara.

Vratio se nešto kasnije na blizu 3.888 dolara, piše tportal. Eter, drugi najveći digitalni novčić na svijetu po tržišnoj vrijednosti, izgubio je više od 14 odsto u posljednja 24 sata, prema Koindesku.

Obe kriptovalute doživjele su turbulentnu trgovinu otkako se pojavila varijanta omikron.

Bitkoin je pao za više od 20 odsto u odnosu na najviši nivo svih vremena koji je iznosio blizu 69.000 dolara, koju je dostigla početkom novembra. Pad na najniži nivo od kraja septembra dolazi nakon neizvjesnosti uzrokovanih omikron varijantom kovid-19 i rastućom nelagodom Federalnih rezervi (Fed) zbog visoke inflacije.

U utorak je predsjednik Fed-a DŽerom Pauel povukao riječ “prolazno” iz rasprave o inflaciji što je izazvalo dodatne nestabilnosti na tržištima.

No, neki koriste ovu situaciju kao priliku da “kupe kad je jeftino”, pa je tako predsjednik Salvadora Najib Bukele objavio je da je njegova država realizovala još jednu kupovinu od 150 BTC-a za oko 48.700 dolara svaki.

Ostavite komentar: