Vrhovac sa Đi Pingom: Listu autohtonih prehrambenih proizvoda proslijediti Kinezima

16.09.2022. | 18:35

Ambasador Kine u BiH Đi Ping predložio je danas vršiocu dužnosti direktora Investiciono razvojne banke (IRB) Republike Srpske Draženu Vrhovcu da IRB dostavi listu autohtonih prehrambenih proizvoda poput meda i rakije, koji bi bili proslijeđeni kineskim institucijama i privrednicima radi uspostavljanja potencijalne saradnje.

Vrhovac i ambasador Kine razgovarali su o mogućnostima dodatnog ulaganja u Srpsku, a predloženo je i da se u Banjaluci održi sastanak sa predstavnicima kineskih kompanija kojim bi se predstavili investicioni profili, projekti i poreska politika Srpske radi uspostavljanja nove saradnje.

Kineski ambasador potvrdio je međusobne dobre odnose i zainteresovanost njegove zemlje za ulaganje u Republiku Srpsku, o čemu svjedoče brojni projekti koji su trenutno u toku, među kojima prednjače projekti kineskih građevinskih kompanija, saopšteno je iz IRB-a.

Đi je predložio i da IRB učestvuje na izvozno orijentisanom “Ekspo” sajmu, velikom događaju koji se tokom jeseni održava u Šangaju, na kojem se predstavljaju zemlje sa svojim domaćim, autentičnim proizvodima.

Vrhovac je upoznao kineskog ambasadora sa investicionim profilima Republike Srpske i njenih gradova i opština, koji na jednom mjestu sadrže sve detalje o potencijalima za ulaganje.

Ovaj sastanak je dio aktivnosti IRB-a na snažnoj promociji potencijala Republike Srpske u inostranstvu, što je već tokom ljeta donijelo i prve posjete potencijalnih stranih investitora u Republiku Srpsku.

Delegacija IRB-a do sada je promovisala potencijale za ulaganje u Srpsku u Austriji, Italiji, Ruskoj Federaciji i Grčkoj, sa krunom predstavljanja investicionih profila Republike Srpske na nedavno održanoj Drugoj investicionoj konferenciji “Invest Srpska”.

Oznake: Proizvodi, Vrhovac