Vozom na more: Sezonska linija Sarajevo-Ploče vraća se na pruge

26.05.2023. | 12:26

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su saopštile da će sezonski putnički voz Sarajevo-Ploče-Sarajevo ponovo saobraćati od 2. juna do 27. avgusta ove godine, te da će voziti petkom, subotom i nedjeljom.

Polazak voza iz Sarajeva planiran je u 7.15 časova, a dolazak u Ploče u 10.36 časova. Povratak voza iz Ploča planiran je u 18.26 časova, a dolazak u Sarajevo u 21.51 časova. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 25 KM. Povratna karta košta 41,4 KM i važi mjesec dana.

Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 30 odsto (studenti, novinari, penzioneri i grupe od više od šest odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 18,6 KM, a povratnu 37,2 KM.

“Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 50 odsto (djeca od četiri do 12 godina, slijepa lica i njihova pratnja, grupe od više 30 odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 14,3 KM, a povratnu 28,6 KM.

“Putnici koji žele putovati ovim vozom, trebaju kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 12 časova i tom prilikom na blagajni ostaviti: ime i prezime, godinu rođenja i broj pasoša. Ova procedura je obavezna u cilju efikasnije carinske kontrole  i skraćivanja vremena zadržavanja prilikom prelaska državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Čapljini”, navode iz Željeznice Federacije BiH.

Dodaju da se karte mogu kupiti na prodajnim mjestima u Sarajevu, Hadžićima, Konjicu, Mostaru i Čapljini.

“Ukoliko putnik započinje putovanje u Pločama, kartu će kupiti na dan putovanja kod konduktera u vozu. Karta se može platiti u konvertibilnim markama ili u evrima. Karte Sarajevo-Ploče-Sarajevo se ne mogu kupiti online”, navode iz ovog preduzeća.