Vozači u Srpskoj na gubitku: Limit za isplatu štete mora na reviziju

13.01.2023. | 13:42

Limit od 500 KM za naplatu manje materijalne štete na vozilu u slučaju korišćenja evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi neophodno je ili povećati ili potpuno ukinuti kako vozači u Srpskoj ne bi bili na gubitku.

I predstavnici osiguravajućih društava, ali i stručnjaci koji zastupaju prava oštećenih vozača saglasni su da bi trebalo da bude tačno definisano šta podrazumijeva pojam manja materijalna šteta kako bi se u stvarnosti izbjegle tužbe za naplatu.Direktorica banjalučke agencije “Naplata odšteta” Tanja Subotić Došen objašnjava da se u BiH ovo pitanje tretira u tri različita zakonska rješenja koja su u suprotnosti jedna s drugim, zbog čega vozači mogu biti oštećeni.

– Prema članu Zakona o obaveznom osiguranju definisano je da manja materijalna šteta ne prelazi 500 KM. U drugom zakonskom rješenju navodi se da se pod manjom štetom podrazumijeva da nisu uništeni vitalni dijelovi auta, dok treći zakon kaže da štetnik mora u cijelosti namiriti štetu oštećenom. Tu dolazi do problema, naročito u prvom slučaju, jer šteta na vozilima mlađe generacije sa oštećenjem koje se čini kao banalno često premašuje tih 500 KM – govori Subotić Došen za “Glas Srpske“.

I vlasnica agencije za pomoć pri naplati štete “Temida” iz Tuzle Slavica Miholjčić smatra da je limit od 500 KM nedovoljan i na štetu vozača.

– Polupan far na “golfu” i skupocjenom “audiju” ne košta ni izbliza isto i vozač na terenu ne može procijeniti kolika je šteta, a nije u redu ni da zove policiju zbog razbijenog fara ili ogrebotine. Taj limit iz zakona je potrebno izbaciti i precizno definisati šta tačno znači manja šteta, a iznos da se procjenjuje od slučaja do slučaja – rekla je Miholjčićeva i dodala da u FBiH ne postoji limit, već isključivo pojam manja šteta, koju tamošnje osiguravajuće kuće isplaćuju u visini i do nekoliko hiljada KM.

Predsjednik Skupštine udruženja društava za osiguranje Privredne komore RS Bojan Popović kaže da osiguranja svakodnevno izlaze u susret vozačima i isplaćuju štetu veću od limita, ali je saglasan da bi trebalo jasnije definisati pojam manja materijalna šteta.

– Na nivou RS treba da zakonski definišemo šta to znači. Da li će se taj iznos povećati za dodatnih 500 ili 1.000 KM ili uopšte neće biti definisan novčano već, recimo, oblicima oštećenja, nama nije toliko važno, koliko činjenica da je zahtjev osnovan jer su učestali pokušaji prevara, zbog čega postoji oprez u osiguranjima – kaže Popović za “Glas”.

On dodaje da sudski sporovi oduzimaju vrijeme svima te da će u narednom periodu ovo pitanje definitivno biti razmatrano.

– Limit od 500 KM nije bio sporan u vrijeme kada se to unosilo u zakon, ali danas, s obzirom na rast cijena rezervnih dijelova, pitanje je koliko je dobro rješenje – kazao je Popović.

Savjet

Tanja Subotić Došen savjetuje vozačima da, dok se zakoni ne usklade, ukoliko ne mogu sa sigurnošću procijeniti da šteta na njihovom vozilu ne prelazi 500 KM, obavezno zahtijevaju da policija sačini zapisnik jer u suprotnom rizikuju da ne naplate štetu.

– Na to upozorava i presuda Okružnog suda u Banjaluci u korist osiguravajućeg društva, a ne oštećenog koji je sačinio evropski izvještaj, a šteta na vozilu je prelazila 500 KM. To jeste usamljen slučaj, jer su osiguranja u praksi do sada pristajala da isplate iznose veće od tog, ali ko garantuje, s obzirom na presudu, da će tako biti i dalje – kazala je ona.

Oznake: Limit, Šteta, Sudar