Volkswagen masovno dijeli otkaze! Automobilski gigant primoran na rigorozan potez

17.09.2023. | 12:00

Automobilski gigant Volkswagen (VW) objavio je da će zbog slabe potražnje smanjiti broj radnih mjesta u fabrici električnih automobila u gradu Cvikau u Njemačkoj.

Bez posla će nakon isteka 12-mjesečnog ugovora ostati 269 radnika, saopštio je VW, a detalji će biti utvrđeni narednih dana u dogovoru s radničkim vijećem.

Kompanija navodi da gasi radna mjesta zbog „aktuelne situacije na tržištu“. Smatra se da je potražnja za električnim automobilima slaba zbog visoke inflacije i ukidanja državnih podsticaja.

Automobili na električni pogon skuplji su od verzija s unutrašnjim sagorijevanjem.

Fabrika u Cvikauu sastavlja isključivo električne automobile za VW i za njegove podružnice Audi i Cupru. Zapošljava ukupno 10.700 radnika, uključujući njih 2.200 na određeno vrijeme, koji bi također mogli ostati bez posla.

“Volkswagen je i dalje 100 posto uvjeren da treba nastaviti putem električne mobilnost”, naglasio je predstavnik kompanije, dodajući da nisu mijenjali planove.

Budućnost fabrike je sigurna, dodao je, najavivši nova ulaganja, prenio je SEEbiz.

Pogon je prvi u VW grupaciji počeo proizvoditi električna vozila – VW modele ID.3, ID.4 i ID.5, Audijeve Q4 e-tron i Q4 Sportback, te Cuprin Born. Proizvodnja automobila s klasičnim motorima prekinuta je 2020. godine.

Uprkos slobodnim kapacitetima u pogonu u Cvikauu, kompanija planira da proizvodi Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim fabrikama.

Oznake: Otkazi, Volkswagen