Voli šetati gradom bez velike pompe: Ima 27,3 milijarde dolara, a i dalje živi veoma skromno

30.01.2021. | 17:50

Diter Švarc je zvanično najbogatiji Nijemac.

Njegovo bogatstvo američki Blumberg trenutno procjenjuje na 27,3 milijarde dolara i on je danas 54. najbogatija osoba na svijetu.

Ono što je interesnatno za ovog milijardera (81) je da navodno živi skromnim životom, i da strogo čuva svoju privatnost. Stoga su njegova pojavljivanja u javnosti ekstremno rijetka, ali svjedoci kažu da često voli prošetati gradom bez velike pompe i popiti kafu s običnim ljudima.

Diter Švarc je vlasnik poznatog maloprodajnog lanca Lidl, a navodno sjedi u kancelariji sa sasvim običnim namještajem. Švarc Grupa, u čijem su sastavu Lidl i Kaufland, privatna je porodična firma, trenutno najveći diskonter i trgovac u Evropi i jedan od najvećih trgovaca na malo u svijetu po prihodima.

Diterov otac, Jozef Švarc je s partnerom 1930. godine osnovao firmu “Schwarz&Lidl” za trgovinu južnim voćem. Diter se školovao za trgovinu, uglavnom u kompaniji svoga oca, od koga je firmu i naslijedio, a neko vrijeme se usavršavao u Americi.

Koncept mreže diskont trgovina razvio je upravo Diter pošto je 1973. godine ušao u firmu, i to po ugledu na konkurentski Aldi. Te je godine osnovao i svoju prvu diskont radnju u Ludvigshafenu na Rajni. Firmu je od oca preuzeo 1977. Zanimljivo je da je pravo na ime firme otkupio od očevog partnera, profesora Ludwiga Lidla i tako razriješio pravne nezgode s očevim partnerom. Ime Švarc nije bilo zgodno da se da mreži trgovina, jer je suviše direktno asociralo na Schwarzmarkt odnosno crno tržište.

Pravo na ime navodno je otkupio za 1.000 maraka.

Diter Švarc navodno sjedi u kancelariji s običnim namještajem, nasljeđenim od oca. On je otac dvoje djece koji u jako rijetkim slučajevima istupa u javnosti. Toliko je tajnovit da postoji tek nekoliko njegovih fotografija. Rođen je i živi u Heilbronnu, gradu sa 100.000 stanovnika. Poznat je po lokalnim ulaganjima u obrazovanje, nauku i istraživanja.

Među narodom, Švarc je osoba koja se izuzetno poštuje. Zbog toga što se malo o njemu zna, o njemu kruže svakakve priče. Jedna od njih kaže da često voli otići u grad na kafu među “običan svijet”, prenosi Blic.

On u tolikoj mjeri izbjegava javnost da je odbio primiti nagradu savezne pokrajine Baden Virtenberg za ekonomski doprinos jer bi tamo bile kamere. Ipak, čini se, njegov izgled može iznenaditi. Jedan bankar je izjavio da je prvo mislio da razgovara s mušterijom trgovca, a ne s multimilijarderom.

Oznake: Skroman život