Vodenica koja potpuno koristi obnovljive izvore energije

02.11.2019. | 20:28

U brčanskom selu Boderište puštena je u pogon vodenica koja potpuno koristi obnovljive izvore energije. Mlin radi na vodeni pogon, a električna energija stiže iz solarnih panela. Vodenica može da radi čak i kada presuši obližnja rječica Zovičica, iz koje se napaja.

Hibridni vodeni sistem i solarna energija, mlin na Zovičici u brčanskom selu Boderište, čine poptuno samoodrživim. Za pokretanje mlina koristi se vodotok rječice, a električna energija stiže iz solarnih panela.

– Ovdje nema struje, nije dovedena. Međutim, mi smo postavili jedan hibridni sistem, hidro energije i fotonaponske energije. Ploče na krovu su fotonaponski paneli, a dolepostoji jedna pumpma – hidrogenerator, koji takođe proizvodi energiju, koja se poslije spaja i smješta se akumulatore – pojašwava Svjetlana Pavlović iz organizacije “Posavina bez mina”.

Obala Zovičice u Brčkom, svojevremeno je imala šest vodenica. Novu vodenicu izgradili su mještani sela Boderište, a uz pomoć projekta “Vodenica na solarnu energiju” dobili su potpuno samodrživ i retnabilan mlin.

– Poklopilo se i to da smo imali donaciju češke Ambasade, koja je napravila hibridni sistem za napajnje strujom. Što se tiče vodenice, ona je u funkciji, može da radi svaki dan, čak i kad je vrlo nizak vodostaj rijeke – navodi Ivo Marković iz MZ Boderište.

“Vodenica kao obnovljivi izvor energij”, Udruženja “Posavina bez mina”, podržala je češka Ambasada. A ova vodenica na riječici Zovičica, u budućnosti može pomoći afirmaciji turizma i agro-turizma

 

Izvor:(RTRS)