Vlada na potezu: Sindikati ERS-a više neće da pregovaraju sa Lukom Petrovićem

21.05.2021. | 20:24

Sindikati u Elektroprivredi Republike Srpske nezadovoljni su ponuđenim Kolektivnim ugovorom.

Smatraju da umanjuje prava radnika. Iz Elektroprivrede odbacuju ovakve tvrdnje i uvjeravaju da novim Kolektivnim ugovorom radnici zadržavaju sva prava koja su imali i ranije.

Kolektivni ugovor koji je potpisao generalni direktor Elektorprivrede Republike Srpske nije usaglašen sa zahtjevima sindikata, kaže Zoran Mićanović, predsjednik Odbora sindikata Elektroprivrede Republike Srpske. Zahtijevaju zaustavljanje restruktuiranja, koje je,kažu, dovelo do otpuštanja radnika.

Mićanović ističe da distributivna preduzeća ne mogu živjeti od mrežarine.

– Distibutivna preduzeća su restrukturiranjem dovedena na prosjački štap, distributivna preduzeća ne mogu da žive od mrežarine, nama se najvljuje restrukturiranje proizvodnih preduzeća bez tačno definisaog projektnog zadatka – rekao je Mićanović.

Predsjednik Sindikalne organizacije Elektrodistribucije Pale, Miroslav Kremenović, istakao je da je smanjenjem broja radnika došlo do situacije da nemaju tehničke struke, da je dosta ljudi uzelo otpremninu i da su ostali bez kadrova koji su bili značajni.

Novim pravilnikom Kolektivnog ugovora, smatraju u sindikatu, umanjuju se prava i plate radnika.

Željko Tepavčević, predsjednik sindikalne organizacije Rudnik i Termoelektrane Gacko kazao je da se ta primanja umanjuju od 1 do 7 odsto svim zaposlenim u ERS-u, a nk radnicima isto se umanjuje i do 30 odsto, i da su donijeli zaključak da se krene u radikalizaciju sindikalne borbe.

Iz Elektroprivrede odbacuju ovakve tvrdnje i naglašavaju da novim Kolektivnim ugovorom radnici zadržavaju sva prava koja su imali i ranije, pri čemu su koeficijenti i naknade zaposlenima veće nego one definisane opštim aktima o radničkim pravima u Republici Srpskoj. Pojedinci iz Sindikata imaju lične interese, na koje Elektroprivreda neće pristati, kaže generalni direktor Luka Petrović.

-Oni hoće da im ERS potpiše da im da 10 miliona za tri godine, mi na to nismo spremni i smatramo da je to važnije dati radnicima mimo zakona, mi smo spremni taj novac radnicima pretočiti u plate – rekao je Petrović

Iz Elektroprivrede navode da pregovori sa Sindikatom zbog pomenutih privilegija rukovodstva Sindikalne organizacije traju već devet mjeseci, dodajući da je neshvatljivo da su sindikalne vođe zbog, kako navode, ličnih beneficija, radnike i njihova prava spremni da stave u drugi plan.

Iz Sindikata poručuju, da o kolektivnom ugovoru, više ne žele da razgovaraju sa rukovodstvom Elektroprivrede, već sa resornim ministrom i predsjednikom Vlade.