Vlada FBiH prihvatila elaborat: Sarajevski aerodrom se širi

15.09.2022. | 14:38

Vlada Federacije BiH /FBiH/ prihvatila je na današnjoj sjednici elaborat Međunarodnog aerodroma Sarajeva kao procjenu javnog interesa za izgradnju dodatnih kapaciteta ovog aerodroma metodom koncesije.

Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija zaduženo je da ovaj zaključak i elaborat dostavi opštini Ilidža radi dobijanja saglasnosti za sprovođenje postupka koncesije.

Osim toga, na inicijativu premijera FBiH, uspostavlja se program novčane pomoći nezaposlenim licima u FBiH što će biti izvšeno izmjenom i dopunom uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta potrošačkih cijena, a finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove mjere biće obezbijeđena u okviru budžeta FBiH za ovu godinu.

Federalno ministarstvo finansija upoznalo je Vladu FBiH o konsolidovanom izvještaju o izvršenju budžeta FBiH, kantona i opština u prvih šest mjeseci ove godine. Po ovom izvještaju ukupni prihodi bili su 5,3 milijarde KM, a rashodi 4,3 milijarde KM.

Vlada FBiH usvojila je informaciju federalnog Ministarstva trgovine o direktnim stranim ulaganjima u FBiH za prošlu godinu po kojem je, prema podacima Centralne banke BiH, od 2012. do 2021. godine u FBiH uloženo 10,2 milijarde KM.