Vlada FBiH donijela odluku: Za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima 105 miliona KM

20.09.2021. | 17:28

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj hitnoj sjednici odluku o odobravanju preraspodjele sredstava predviđenih u ovogodišnjem budžetu iz Fonda za stabilizaciju privrede u iznosu od 105.000.000 KM, i to na federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo razvoja, preduzetništva i zanatstva.

Za ovaj iznos povećavaju se pozicije za subvencije privatnim preduzećima i preduzetnicima federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije za 30.000.000 KM, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva /podsticaj za poljoprivredu/ za 15.000.000 KM i Ministarstva razvoja, preduzetništva i zanatstva za 60.000.000 KM.

Odluka je donesena u skladu sa zaključkom federalne Vlade od 9. septembra kojom su ova tri ministarstva bila zadužena da federalnom Ministarstvu finansija podnesu zahtjev za prerasapodjelu sredstava u ukupnom iznosu od 105.000.000 KM, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici usvojila i program utroška sredstava utvrđenih budžetom FBiH za ovu godinu federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije na ime subvencija privatnim preduzećima i preduzetnicima u iznosu od 30.000.000 KM.

Cilj programa je očuvanje radnih mjesta kroz obezbjeđivanje podrške likvidnosti najugroženijim sektorima prerađivačke industrije koji su u nadležnosti federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije za prevladavanje vanrednih okolnosti koje je izazvala pandemija kovid 19, u skladu sa opštim i specifičnim kriterijumima.

Ova sredstva su grant federalnog ministarstva i biće dodjeljivana na osnovu raspisanog javnog poziva.

Program uređuje uslove za ostvarivanje finansijske pomoći privrednim društvima u FBiH u okolnostima pandemije, način njihovog obezbjeđivanja, namjenu i postupak dodjele, opšte i specifične uslove za dodjelu, korisnike, kao i nadzor nad utroškom sredstava i način izvještavanja.

Federalno Ministarstva energije, rudarstva i industrije će program i odluku o njegovom usvajanju objaviti na veb-stranici.