“Vjerujte podacima, ako ne vjerujete premijeru”: U Srpskoj za jedan mjesec zaposleno više od 2.700 ljudi

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, krajem juna 88.772 osobe tražile su aktivno zaposlenje.

U Ministarstvu finansija RS, u Informaciji o makroekonomskim pokazateljima za juli, kažu da se broj nezaposlenih smanjio za 0,7 odsto, odnosno za 601 u odnosu na isti mjesec prošle godne.

“Sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS po osnovu zaposlenja, samo u junu izbrisano je 2.713 ljudi, što u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine predstavlja smanjenje od 25,6 odsto”, kažu u Minstarstvu finansija.

Prosječan broj nezaposlenih u Srpskoj za period januar-jun ove godine je 87.609 osoba.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je protekle sedmice izjavio da je, od marta do danas, kada se uzmu u obzir i radnici koji su ostali bez posla, a i oni koji su novozaposleni, Srpska ostala bez oko 1.200 radnih mjesta.

“Ako ne vjerujete premijeru, vjerujte podacima Zavoda koji je najkompetentniji u ovoj oblasti. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, do 10. avgusta, u Srpskoj je bez posla ostalo 10.440 radnika. Od toga, oko 4.000 njih su bili tehnološki ili ekonomski višak, a oko 4.000 su bili radnici na određeno, kojima je istekao ugovor”, rekao je Višković.

On je dodao da je istovremeno, od marta, kada je počela korona kriza, do sada u Srpskoj zaposleno 9.199 radnika, ne preciziravši u kojim su branšama i na koji način oni angažovani, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: