Vizija – Srpska najpoželjnija destinacija Balkana

16.02.2023. | 09:17

Republika Srpska biće najpoželjnija destinacija Balkana za aktivni odmor, autentične doživljaje i turizam zasnovan na održivom razvoju, a ova vizija projektovana je Strategijom razvoja turizma Srpske za period 2021-2027. godine, rečeno je u Turističkoj organizaciji.

Strategija nudi smjernice za prioritete i strateške ciljeve predviđene za naredne godine, a koji se tiču unapređenja turističkog proizvoda stvaranjem jedinstvenog iskustva turistima.

– Smjernice se odnose i na unapređenje marketinga destinacije, rad sa partnerima kroz radionice, seminare i edukacijske programe na kvalitetu usluge i razvijanju kvalitetnih ljudskih resursa u sektoru turizma, te uticaja na lokalne zajednice kako bi podigli svijest o značaju turizma i unaprijedili održivi rast, bolju zaštitu životne sredine i infrastrukturu – naveli su za Srnu iz Turističke organizacije.

Oni su istakli da se projekat turističkih vaučera Vlade Republike Srpske pokazao kao uspješan i koristan za domaći turizam.

Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu stečeni su uslovi da vaučeri budu redovan podsticaj kretanjima domaćih turista na domaćim destinacijama, ukoliko za to budu planirana sredstva iz budžeta Srpske.

Kada je riječ o Zakonu o boravišnoj taksi, iz Turističke organizacije podsjećaju da su najavljene izmjene, jer je riječ o dokumentu iz 2011. godine, sa određenim dopunama vezanim za paušal iz 2015. godine, zbog čega postoji potreba za određenim promjenama i unapređenjem.

Iz ove organizacije ističu da je prošla godina bila istorijska za turizam Republike Srpske sa više od milion registrovanih noćenja, dok su strani turisti ostvarili gotovo pola miliona noćenja.

– Svjetska turistička organizacija je 2023. okarakterisala kao godinu potpunog oporavka turističke privrede i kretanja turista u većem dijelu svijeta sa najavama povratka turista sa azijskog područja, tako da sve pretpostavke idu ka tome – rekli su iz Turističke organizacije.

Kada je riječ o turisti iz Azije, 2019. godine, u Republiku Srpsku došlo je oko 13.000 turista, prvenstveno iz Kine i Malezije.