Visoke cijene: Evo koliko za kvadrat stana treba raditi u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu

26.01.2024. | 09:00

Posljednjih nekoliko godina cijene nekretnina u većini evropskih gradova rasle su brže od plata, pa je građanima stambeni prostor sve nedostupniji. Koliko zaposleni s prosječnom platom u Hrvatskoj, ali i BiH i drugim zemljama iz okruženja trebaju da rade da bi si priuštio stambeni kvadrat?

Uzeta je cijena kvadratnog metra dvosobnog stana u širem centru gradova u 12 zemalja u okruženju i prosječna neto plata u navedenim gradovima.

Rezultati pokazuju da je zbog visokih cijena nekretnina građani sa prosječnom platom ne mogu lako da priušte stan. Kupovina stana najdostupnija je građanima Varšave i Berlina, a do njega najteže mogu doći građani Praga.

Stanovnik Ljubljane za kvadratni metar stana treba izdvojiti 2,41 platu, a stanovnik Podgorice manje od dvije plate. Građani hrvatske metropole nalaze se negdje u sredini ljestvice. Za kvadrat stana treba da izdvoje 2,22 mjesečne plate, odnosno 18,5 posto godišnje plaće, približno jednako kao i građani Sarajeva i Budimpešte.

Dostupnije stanove u odnosu na Zagreb imaju građani Beča, Rima i Podgorice, a manje dostupne od Zagrepčana imaju stanovnici Ljubljane, Beograda, Skopja i Budimpešte, piše tportal.