Višković: Rebalansom budžeta do jačanje ekonomske pozicije Srpske

25.05.2022. | 22:04

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da predstojeći rebalans budžeta Srpske u iznosu od 350 miliona KM treba da ojača njenu ekonomsku poziciju u ovom teškom vremenu.

On je ponovio da svih 350 miliona KM, sem dijela od 90 miliona koji je usmjeren za javne investicije, ide građanima Republike Srpske – za povećanje plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja, te jednokratnu pomoć stanovnicima.

“Da bi izašli što bolje iz ove situacije, jedina dva mehanizma na raspolaganju bilo kojoj vladi, pa i našoj, jesu javna potrošnja i investicije. Sa te dvije stavke imamo šansu da preživimo”, naglasio je Višković u razgovoru za RTV Istočno Sarajevo.

Konstatujući da su od dosadašnje tri i po godine mandata Vlade Republike Srpske, na čijem je čelu, više od dvije i po godine protekle u krizama – prvo pandemija virusa korona, a sad situacija u Ukrajini, Višković je poručio da je stanje u Republici Srpskoj, uprkos svemu, stabilno.

“Republika Srpska u ovom momentu ekonomski trpi određenu štetu, ali funkcionišemo u punom kapacitetu. Budžet je stabilan, ispunjavamo sve obaveze, čak smo u prilici da idemo u narednih par dana sa rebalansom budžeta”, precizirao je predsjednik Vlade Srpske.

On je naveo da su planirana povećanja davanja stanovnicima realna u odnosu na prihodovnu stranu budžeta i da su jednim dijelom odgovor na inflaciju.

“Mi smo možda jedna od rijetkih vlada u regionu da smo u manje od četiri mjeseca u ovoj godini imali dva povećanja plata i penzija, boračkih davanja, socijalnih i svega što se izdvaja iz budžeta”, naglasio je Višković i dodao da ta povećanja zbirno iznose gotovo 14-15 odsto.

Sve ovo, prema njegovim riječima, odgovor je na rastuću inflaciju i trenutnu situaciju na prostoru BiH.

“Naš stav je veoma jasan – neutralno se ponašamo u ovoj situaciji, pokušavamo spasiti sebe i naše građane, to je moj stav kao predsjednika Vlade”, rekao je Višković.

Kada je riječ o snabdjevenosti Republike Srpske hranom i energentima, Višković je naveo da se, kao i cijeli svijet, i ovdje ljudi suočavaju sa divljanjem cijena.

Ističući da bi bilo neozbiljno davati dugoročne procjene, Višković je poručio da Republika Srpska ima privilegiju da ima u dovoljnoj količini energente i životne namirnice.

“Najvažnije je da nisu poremećeni lanci snabdijevanja. Jeste došlo do rasta cijena, posebno osnovnih životnih namirnica, ali mislim da je najbitnije da ih imamo dovoljno, a učinićemo sve da to bude i pristupačno našim građanima”, rekao je predsjednik Vlade Srpske.

Višković je naglasio da Republika Srpska u ovom momentu ima ugovoreno više od dvije milijarde KM investicija u projektima putne infrastrukture i energetike.

On je najavio da će vrlo brzo otpočeti radovi na dionici auto-puta Rača-Bijeljina i podsjetio da je u prošloj godini započeta izgradnja auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Predsjednik Vlade Srpske rekao je da u narednih 15-20 dana treba da započnu radovi na hidroelektrani “Dabar”, te dodao da je Vlada nedavno za ovu godinu izdvojila 20 miliona KM, koliko se planira i za 2023. za put Tjentište – Brod na Drini, čime bi Hercegovina bila bolje povezana sa ostatkom Republike.