Višković o novom projektu: Hidroelektrana “Dabar” značajna za Srpsku

23.06.2023. | 18:47

Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je značaj početka izgradnje Hidroelektarne /HE/ Dabar, navodeći da će time biti riješena i druga urgentna pitanja u Hercegovini, odnosno da će se spriječiti poplave koje su obilne padavine često uzrokovale.

Višković je istakao značaj početka izgradnje Hidroelektrana /HE/ “Dabar”, koja je prvi energetski objekat ove snage i veličine na Balkanu, nakon izgradnje hidroelektrane “Višegrad” 1985. godine.

Vrijednost ovog projekta je 338 miliona evra, a Višković je rekao da je finansijska konstrukcija projekta zatvorena i izabran renomirani kineski partner kao graditelj, te da je rok završetka radova 48 mjeseci.

“Svi elementi koji treba da budu urađeni u jednom poslu urađeni su na najkvalitetniji mogući način”, rekao je Višković novinarima u Bileći gdje je obilježen početak glavnih radova na izgradnji hidroelektrane “Dabar”.

Višković je dodao da je od toga preduzeće “Hidroelektrane na Trebišnjici” iz vlastitih sredstava uložilo oko 130 miliona evra za probijanje tunela, izgradnju nove putne komunikacije i slično.

Višković je naveo je da je Vlada Republike Srpske dala garancije koje se i inače daju za svaki projekat i da su kineski partneri toliko imali razumijevanja i u toj garanciji izuzeli su sve objekte od javnog interesa.

“Inače, kad se daje garancija, ona se daje na svu imovinu koju posjeduje Republika Srpska, u ovoj garanciji je izuzeta imovina od javnog interesa”, rekao je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da je sve ovo značajno za ovaj dio Republike, jer će omogućiti stanovništvu da ovdje pronađu radno mjesto, a tim projektom rješavaće se pitanje navodnjavanja čitavog polja, pa će i u poljoprivredi dati benefite.

Višković je danas prisustvovao u Bileći zvaničnom početku izgradnje sistema Hidroelektrane /HE/ “Dabar”, a koji pripada hidroenergetskom sistemu HET-a.

HE “Dabar” je najveći projekat te vrste na Balkanu u posljednjih 30 godina i najvažnija hidroelektrana u sistemu “Gornji horizonti”. Taj sistem, osim HE “Dabar”, predviđa i izgradnju HE “Bileća” i HE “Nevesinje”.